Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
nyhet

Projekt vill ge inflytande över kulturkoffertar

Publicerat torsdag 28 oktober 2010 kl 07.45
"Säj aldrig nej till nya idéer"
(1:45 min)
Kulturkoffert?

Nästa år sjösätts modellen med kulturkoffertar på flera håll i landet. I ett led att hitta nya vägar för medborgare att påverka kulturpolitiken har riksteatern startat ett projekt i de regioner som berörs: Norrbotten, Skåne och Halland.

Syftet med Inflytandeprojektet är att skapa nya metoder för hur allmänheten kan påverka kulturplanerna. Det som ett led att få en rättvis fördelning av pengarna i kulturkoffertmodellen som sjösätts nästa år.

– Det är superviktigt att få ett bredare perspektiv och inte låsa in sig i ett rum och tro att vi har svar på allt, säger projektledaren Maja Frankel vid Riksteatern.

I inflytandeprojekten jobbar riksteatern med ungdomar, de som åsikter men ännu inte rösträtt.

Metoden för att få igång en dialog i Norrbotten var att med färg och form, stillbilder, film, lego, citat och målningar, svara på politiker och tjänstemäns frågor. Hur ska kulturbudgeten fördelas? Hur ska politikerna få kontakt med unga?

Nästa vecka flyttar projektet till Halland, där ungdomar ska vara utomhus 24 timmar i sträck med frågeställningen: vad kan vildmarken lära oss om svensk kulturpolitik? 

– Jag har lärt mig hur lätt det är att tro att kulturpolitik är så krångligt, men hur enkelt det faktiskt kan vara, berättar Maja Frankel.

– Vi lät en serietecknare förenkla svensk kulturpolitik på sex rutor! Med hjälp av dem kunde vi snabbt förstå hela den här ganska krångliga och ganska svåra regionaliseringen inom kulturfältet som just nu pågår.

Hon menar att kulturpolitiken inte behöver vara svår att förstå, om man vågar tänka och jobba på nya sätt.

– Säj aldrig nej till nya idéer, rådde Olivia Åman från Arvidsjaur, en av de tjugotalet ungdomar som deltog i Norrbotten.

Hon har tidigare varit med i olika samrådsprojekt med vuxna, men inte känt att hon blivit tagen på allvar.
 – De flesta gångerna är det så faktiskt. Jag har varit med om någonting och sen har det bara dött.

Så vad ska man göra för att undvika det?
– Att hela tiden hålla igång diskussionen och berätta vad som händer i projekten fast ungdomar kanske inte just då är involverade, säger Olivia Åman.

Sigrid Flensburg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".