Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
kulturpolitik

Kulturministern: "Inte mer pengar"

Publicerat torsdag 20 januari 2011 kl 07.45
"Man har möjlighet att prioritera det man vill prioritera"
(2:04 min)

Stockholms stad omprioriterar i sin kulturbudget och för över medel från långsiktigt finansierade verksamheter till kortsiktigare projektstöd. Ute i landet vill flera regioner, istället för att göra liknande omprioriteringar, satsa mer pengar för att utveckla kulturen. Några mer statliga pengar kommer inte, men kulturministern tycker det är naturligt att det blir omprioriteringar även på andra håll i landet.

– Allting kan ju inte få samma utdelning som man fått tidigare, det behöver ju inte betyda att det blir mindre kultur, det kan faktiskt bli mer, säger Lena Adelsohn Liljeroth, moderat kultur- och idrottsminister. De nya regionala kulturplanerna ska vara väl förankrade och öppna för regionala omprioriteringar, menar hon. 

Medan huvudstaden, samtidigt som kulturbudgeten ökas, väljer att omfördela medlen till den fria kulturen, vill de regioner som fått i uppdrag att testa regeringens nya samverkansmodell, inte göra några drastiska omfördelningar. Istället har samtliga regioner ökat sina anslag.

Hallandsregionen, exempelvis, upptäckte att staten satsar mer pengar än regionen på kulturen, så för att inte bli av med statligt stöd ökar man nu anslagen från kommun och landsting. Några drastiska omprioriteringar blir det inte heller i Skåne. Där ökar regionen sin kulturbudget och begär att staten ska följa efter och matcha nivån på anslagen.

Men Kulturministern är tydlig, det blir ingen ökning av den statliga kulturbudgeten utifrån önskemålen i regionerna.

– Det har inte varit frågan om mindre pengar, men därifrån till ett önskemål om mer pengar, det har vi aldrig någonsin lovat, säger Adelsohn Liljeroth.


Frågan är då om inte
modellen leder till en fastlåsning av kulturanslagen i regionerna som deltar i försöket. Den region som satsar mindre än staten riskerar att bli av med den överskjutande delen av statens pengar, och den som satsar mer än staten får inget ökat engagemang från staten.

– Jag vet inte vad man låser fast, inget är ju någonsin givet. Om det går bra för landet kan vi ju också satsa på det vi tycker är viktigt, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".