Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Författarnas ansvar består i att de har en plattform"

Publicerat fredag 25 februari 2011 kl 07.46
Antonia Fraser: ”Det finns en oro för humaniorans ställning i västvärlden”
(3:26 min)
1 av 2
Lady Antonia Fraser tillsammans med Harold Pinter i New York 1976. Foto: Ron Frehm.
2 av 2
Lady Antonia Fraser på besök i Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.

Den brittiska författarinnan Lady Antonia Fraser har inte bara skrivit bästsäljande historiska böcker utan också kämpat för yttrandefriheten och författares rättigheter under många decennier. Bland annat upplät hon och maken cum Nobelpristagaren Harold Pinter sitt hem till författaren Salman Rushdie efter det att Irans högsta ledning riktat en fatwa mot honom. Nu är hon i Stockholm för att presentera sin bok om livet med Harold Pinter, Måste du gå?

Antonia Fraser började med att konstatera att hon ägnat sitt liv åt läsandet.

– Den klassiska litteraturen betyder allt för mig och jag började läsa väldigt tidigt, säger Antonia Fraser.

Och det märks i hennes böcker som är fulla av klassiska citat och fraser och referenser till historiska författare. Antonia Fraser understryker att vi i västvärlden skulle behöva läsa mycket mer historia än vi gör idag och då inte bara summeringar av andra världskriget eller Tudorkungarna.

När jag säger att vi också i Sverige har en pågående diskussion om humaniorans ställning, blir Antonia Fraser omedelbart intresserad. Hon får ofta frågan om humaniorans position måste förstärkas, berättar Antonia Fraser och hon har märkt att det i hela västvärlden verkar finnas en oro för att studierna i humaniora urvattnas.

Men att då höja universitetsavgiften för att motivera studenter mer, så som man har gjort i England, tror hon är helt fel väg att gå och hon säger att hon beundrar det svenska universtitetssystemet för att det är avgiftsfritt. För samhället får problem om vi inte studerar historia.

Också de som studerar historia har ju svårt att förstå konflikten i Mellanöstern säger Antonia Fraser, så hur ska de som inte känner i till de historiska sammanhangen förstå vad som händer?

Och hon kan inte förstå trenden med att studenter på universitet och högskolor läser journalistik och medievetenskap som ett eget ämne, istället för att läsa historia. Att lära sig det journalistiska hantverket borde istället vara något man kan göra på fritiden, när man vet vad man pratar om.

– Men jag känner ingen privat som har gjort det, så jag är beredd att bli motbevisad, skrattar hon.

När Antonia Frasers make dramatikern Harold Pinter gick bort förlorade världen en orädd samhällskritiker som under många decennier hade han kritiserat förtryckande regimer och maktens övervåld i länder från Nicaragua till Sovjetunionen och inte minst sitt eget lands krig i Irak.

Mitt i intervjun frågar Antonia Fraser om jag hört något mer om situationen i Libyen, själv har hon inte hunnit läsa några nyheter. Och hon säger att hon anser att det vara alla medborgares plikt att tala ut om missförhållanden i samhället, och fördöma förtryck.

Men som författare har man en tydlig plattform av agera på. Hon ger den brittiske författaren Ian McEwan som exempel på någon som beundrar för att han inte böjer sig för påtryckningar.

För tidigare i februari valde han att trots kritik från brittiska kollegor ta emot Jerusalempriset i Israel. Och Ian McEwan tog tillfället i akt att formulera kritik mot hur både Israel och Palestina agerar i konflikten.

– Han stod vid sitt ord, säger Antonia Fraser.

Sedan 2009 delar engelska PEN ut ett Pinter pris till en brittisk författare som "reservationslöst skildrar verkligheten och uppvisar en omutlig avsikt att ringa in sanningen i våra liv och samhällen". 2009 gick priset till Tony Harrison och 2010 till Hanif Kureishi.

Fraser och Pinter

  • Antonia Fraser är född 1932 och är historiker och författare.
  • Harold Pinter föddes 1930 i en judisk familj i arbetarkvarter i Hackney, London.
  • Paret träffades 1975, då de båda var gifta på var sitt håll (Antonia Fraser fick sex barn med sin första make, Harold Pinter hade ett barn sedan tidigare), och gifte sig 1980.
  • Det sista Harold Pinter skrev var "Six love poems to Antonia Fraser".
  • Harold Pinter fick Nobelpriset i litteratur 2005, men var alltför sjuk i cancer för att kunna ta emot det i Stockholm.

TT Spektra

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".