Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Palatset får miljoner från näringsliv och det offentliga

Publicerat tisdag 1 mars 2011 kl 07.45
"Andra angelägna verksamheter får inga pengar"
(3:16 min)
1 av 3
Palatset i gamla Riksarkivet finansieras både från privat och offentligt håll. Foto: Scanpix. Montage: SR.
2 av 3
Lotta Nilsson, konstnärlig ledare Palatset. Foto: Pepe Nilsson.
3 av 3
Barn målar och pysslar i Forskarsalen i gamla Riksarkivet. Foto: Pepe Nilsson.

I höst öppnar barn- och ungdomscentrumet Palatset i det gamla Riksarkivet i Stockholm, men nu höjs kritiska röster mot projektets finansiering – en mix av miljoner från näringsliv och det offentliga. Kulturnytt avslöjar en oenighet bakom den politiska fasaden.

Sveriges Kulturens välgörare

Ett av företagen som sponsrar Palatset är Norstedts, som inte bara är cofounder utan också omedelbar granne med det gamla Riksarkivet.

– Det här är en stor satsning för oss. Vi är ganska begränsade vad gäller sponsring för övrigt. Det här ligger nära oss, inte bara geografiskt. Boken är en viktig del som lätt tas för given i kulturutbudet, men det är en viktig del och vi ville lägga oss vinn om att den fanns med i Palatset, säger Ann Sköld Nilsson, förlagschef på Rabén och Sjögren.

Också förlaget Natur och Kultur har gått in med sponsring till Palatset. Men förlagschef Eva Swartz Grimaldi säger att förlagens närvaro i huset inte handlar om en konkurrens om potentiella kunder.

– Vi har enormt mycket samarbete med andra förlag, det är inget ovanligt i branschen, säger Eva Swartz Grimaldi.

Men AnnMari Engel (v) som är vice ordförande i Stockholms stads kulturnämnd och i opposition, tycker att det problematiskt att kommersiella företag sponsrar en barnkulturverksamhet där både staten och kommunen går in med finansiering i miljonklassen.

– Visst är det problematiskt, för det har redan visat sig att det behövs en del kommunala bidrag. Man kan ju konstatera att andra angelägna verksamheter barn- och ungdomsverksamheter inte får några pengar, säger AnnMari Engel.

Som BUS då, Barnens underjordiska scen?

– Ja, och Unga Klara får ju inga pengar alls i år. Men det är klart att det är väldigt mycket roligare att ha en stor barnverksamhet mitt i stan än ett tomt palats.

Men det betyder att de har redan fått fem miljoner och de kan komma att få lika mycket igen, utan att ni vet vad det blir av det hela?

– Det är det som är problemet. Och jag har bett att få en redovisning innan vi skjuter till några mer pengar.

AnnMari Engel tycker att kombinationen av privat och offentlig finansiering är problematisk eftersom det blir otydligt vem som bär ansvaret för verksamheten. Och hon är också bekymrad över den planerade biljettkostnaden på 120 kronor per person.

– Det är väldigt mycket. Och vi har ju ingen möjlighet att påverka biljettkostnaden, säger hon.

Lotta Nilsson som är konstnärlig ledare för Palatset hoppas att företagens närvaro i huset inte ska märkas alltför mycket.

– Det är inte intressant med logor i huset men ibland kanske vi måste ha det av skattetekniska skäl.

Och Lotta Nilsson säger att planen är att Palatset i framtiden ska kunna finansieras främst av biljettintäkter. Men det är en lång väg kvar innan man kan klarar sig utan företagssponsring, först vill man bygga upp ett stiftelsekapital på 100 miljoner, för att därigenom finansiera hyran.

Men Lotta Nilsson understryker att hon förstår att andra barnkulturverksamheter har betydligt svårare att få sponsring.

– Det är ingen självklarhet för Nationalmuseum eller små barnteatergrupper att få sponsring. Det är en lång och kostsam process som kräver specifika förutsättningar som vi har, men som inte alls kommunala eller små aktörer har. Vi har ingen lust att bli det exemplet som gör att andra får mindre pengar, vi försöker bara tillföra nya pengar till barnkulturen.

Fakta: Palatset

Palatset ska öppna i höst.

2010 fick palatset fyra miljoner i stöd från Stockholms kulturnämnd och 2009 1,5 miljoner. Anslagen för 2011 är ännu inte bestämda.

Kulturrådet bidrog 2010 med 600 000.

Stockholms landsting bidrar i år med 1,5 miljoner, samma belopp som för 2010.

Statens Fastighetsverk har byggt om och renoverat huset för 200 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".