Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Reportage | Konst

Perestrojkan som kulturrevolution

Publicerat onsdag 2 mars 2011 kl 07.46
"Kanske är det den positiva grundtonen som skrämmer bort många"
(2:08 min)
1 av 5
Michail Gorbatjov, 80 år idag. Foto: Vadim Ghirda /SCANPIX
2 av 5
Besökarna var få på fotoutställningen Michail Gorbatjov: Perestrojka. Foto: Fredrik Wadström/Sveriges Radio.
3 av 5
Fotoutställningen Michail Gorbatjov: Perestrojka. Foto: Fredrik Wadström/Sveriges Radio.
4 av 5
Fotoutställningen Michail Gorbatjov: Perestrojka. Foto: Fredrik Wadström/Sveriges Radio.
5 av 5
Öst möter väst. Foto: Fredrik Wadström/Sveriges Radio.

Sovjetunionens siste ledare Michail Gorbatjov fyller 80 i dag. I Ryssland är han betydligt mindre populär än han är i väst, för att ha släppt loss det töväder som ledde till Sovjetunionens upplösning och järnridåns fall. Men i Moskva hyllas ändå perestrojkan och dess andlige far med en fotoutställning just nu.

En hundra meter lång kö ringlar utanför utställningshallen Manege invid Kreml-muren. Men väl inne i byggnaden visar det sig att väldigt få besökare är på väg till det nedre planet och fotoutställningen Michail Gorbatjov. Perestrojka. De flesta ska köpa honung på den stora marknaden med honungsproducenter från hela Ryssland.

Bara en handfull personer tar sig tid så här på en vardag med fotoutställningen om den mest dramatiska tiden i landets moderna historia.

Kanske är det den positiva grundtonen i utställningen som skrämmer bort många besökare. För många är Sovjetunionens fall och tiden som följde fortfarande ett öppet sår.

Här finns en vägg med Michail Gorbatjovs offentliga framträdanden under andra halvan av 1980-talet: handskakningar och förtroliga överläggningar med andra världsledare. Här finns foton av de folkliga proteströrelser som tilläts bryta fram i det krackelerande sovjetimperiet. Men också bilder av traumatiska händelser: Tjernobyl, jordbävningen i Armenien, augusti-kuppen 1991 i Moskva, osv.

Visserligen saknar utställningen en större sammanhållande berättelse. Men det är styrkan i de enskilda bilderna som drar in betraktaren, som om varje foto är sin egen berättelse. Så är det också många speciella fotografer som medverkar: Dmitrij Azarov, Jurij Rost, Viktor Achlomov för att nämna några få.

Annars är det mest överraskande med utställningen att den på många sätt framställer perestrojkan som en kulturrevolution. Den världsberömde cellisten Rostropovitj återkomst till det sena Sovjetunionen skildras som någonting oerhört betydelsefullt. Och nästan halva utställningen tillägnas olika ungdoms- och subkulturer som bubblar fram i det sovjetiska 80-talet - som om avantgardekonsten och rockmusiken sköt kommunismen i sank.

Det är ett fint erkännande av att köken och konstnärsateljéerna har en lika viktig plats i den här historien som massprotester på gator och torg.

Michail Gorbatjov

Född i en bondefamilj i Stavropol i södra Ryssland 2 mars 1931. Vid 49 år yngste medlem av politbyrån, Kommunistpartiets innersta krets. Vid 54 ledare för Kommunistpartiet och därmed för en av världens två dåvarande supermakter. Orsakade 1985 raseri med drastisk ransonering av vodka.

Blev genom sin mjuka retorik uppskattad av dåvarande västledarna Ronald Reagan, Helmut Kohl och Margaret Thatcher. Ingick flera viktiga kärnnedrustningsavtal med USA:s president Reagan.

Tvekade att slå till med våld mot östblocksländer som bröt sig ur Moskvas maktsfär, vilket bidrog till att Berlinmuren kunde rivas 1989. Hans glasnost och perestrojka (öppenhet och ombyggnad) ledde till hans fall: 1991 upplöstes Sovjetunionen.

Rivalen Boris Jeltsin, som han själv lyft fram, manövrerade bort honom. Fick bara 0,5 procent av rösterna i 1996 års presidentval, som vanns av Jeltsin.

(TT-AFP)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".