Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyhet | Litteratur

Dystopier och 50-tal i fjolårets barnböcker

Publicerat tisdag 8 mars 2011 kl 17.00
1 av 3
2 av 3
3 av 3
Barnboksinstitutet presenterar i den årliga Bokprovningen sin genomgång av barn- och ungdomsutgivningen. Känsligare porträtt av unga killar och en retroestetik i bilderböckerna är två trender som bibliotekarien Marta Hedener Hagman ser. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.

På tisdagen bjöd Svenska Barnboksinstitutet på bokprovning, då trender och tendenser i barnböcker från det senaste året analyserades. I fjol sjönk barnboksutgivningen för andra året i rad, men för första gången sedan 2003 gavs det ut fler svenska böcker än översatta.

Vad gäller bilderböckerna för de små barnen söker sig många tillbaka till 1950-talets färgglada miljöer och dessutom har flera klassiska 50-tals böcker getts ut på nytt.

Men innehållet i böckerna är inte färgade av 1950-talets livsstil, säger Marta Hedener Hagman, bibliotekarie på SBI.

– Nej det skulle jag inte säga, om man bortser från återutgivningen så känns handlingen och skildringen av könsroller samtida. Så det är turligt nog inte en tillbakagång till 50-talets värderingar.

Men de teman som tas upp i böckerna för äldre barn och ungdomar skiljer sig markant från bilderböckerna.

– Ja i motsats till nostalgin har vi också en trend av dystopi i ungdomslitteraturen. Den typen av böcker har funnits översatta tidigare men nu har vi också svenska dystopiska böcker. Och gemensamt för dem är att de handlar om överlevnad, livet efter katastrofen, säger Marta Hedener Hagman.

Förutom dystopierna är deckarhistorier vanliga bland ungdomsböckerna. Dessutom har alltfler ungdomsböcker känsliga pojkar som huvudpersoner, och flera av dem handlar om olycklig kärlek.   

Tidigare år har realistiska berättelser om familjer i kris varit vanliga bland ungdomsböcker, men nu kryper den typen av skildringar ner i åldrarna och är inte ovanliga som ämnen i mellanåldersböckerna.

I de här böckerna är det fortfarande det ofta mammorna som misslyckas med att vara föräldrar, vissa är alkoholiserade eller äter tabletter, medan papporna är frånvarande. Men i ungdomsböckerna märks däremot en trend att skildra föräldrar i ett mer försonande ljus.

Det som saknas på barnboksrepertoaren är längre, episka historier tänkta att högläsas. Istället ökar antalet kapitelböcker som är tänkta att barnen ska läsa själva.

– Det är bekymmersamt eftersom det finns forskning som visar att högläsning är viktigt utvecklingen av barns empati och inlärningsförmåga, säger Marta Hedener Hagman.

Också berättelser som utspelar sig i ett viktorianskt England, eller en alternativ framtid, breder ut sig. Det är ofta gotiska berättelser och vissa av böckerna ingår i genren "steam punk", där den industriella revolutionen utvecklats åt ett annat håll än i verkligheten.

– Det kan vara en effekt av att Harry Potter-böckerna är så populära, säger Marta Hedener Hagman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".