Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Reportage | dans

Seven clues gör koreografi av dansarnas egna rörelser

Publicerat onsdag 9 mars 2011 kl 10.24
"Det är mycket rörelse i musiken"
(2:31 min)
1 av 8
Seven Clues med Skånes Dansteater och Malmö Operaorkester. Foto: Mats Bäcker.
2 av 8
Seven Clues med Skånes Dansteater och Malmö Operaorkester. Foto: Mats Bäcker.
3 av 8
Seven Clues med Skånes Dansteater och Malmö Operaorkester. Foto: Mats Bäcker.
4 av 8
Seven Clues med Skånes Dansteater och Malmö Operaorkester. Foto: Mats Bäcker.
5 av 8
Small Hour med Skånes Dansteater och Malmö Operaorkester. Foto: Mats Bäcker.
6 av 8
Small Hour med Skånes Dansteater och Malmö Operaorkester. Foto: Mats Bäcker.
7 av 8
Örjan Andersson och Sven David Sandström. Foto: David Richter/Sveriges Radio.
8 av 8
Scenen ska skildra skapelsen av människa och däggdjur. Foto: David Richter/Sveriges Radio.

I Malmö förbereder Skånes dansteater sin stora våruppsättning med premiär på lördag. Örjan Andersson har koreograferat ett nytt verk till nyskriven musik av Sven David Sandström. ”Seven clues” heter det hela och utgångspunkten har varit skapelseberättelsen. Dessutom bidrar den tjeckiske koreografen Václav Kunes med verket "Small Hour".

Scenen är täckt med ett tunt lager svartfärgad teatersnö. De manliga dansarna har nakna överkroppar och kjolliknande plagg nertill. Kvinnorna bär klänningar, och alla har röda långhåriga peruker. Just den här scenen skildrar skapelse av människa och däggdjur.

Koreografin pendlar mellan långsamt återhållna rörelser och kraftigt intensiva. Men inte en enda rörelse har Örjan Andersson själv utformat. Det har dansarna gjort, efter att ha fått uppgifter av honom. Det kan till exempel vara att illustrera ett objekt. Det Örjan Andersson gör är sen att välja.

– Jag ser till att få ett urval av det här materialet som vi jobbar fram. Och det är ett ofantligt material. Du kan tänka dig om du har 16 dansare som gör varsin fras på en uppgift, det blir enorma mängder material. Och sen är min uppgift att välja det materialet, sätta det med musiken och komponera det i rummet, säger Örjan Andersson.

Men det som publiken får se, de rörelserna har ni skapat på åtta korta veckor. Är inte det en press?

–  Jo, det är en press att komma och möta dansarna och inte ha något material. Men dansarna är så pass rutinerade, så de vet vilken slags process man går in i. Då jobbar vi med att jag ger dem uppgifter och vi tillsammans jobbar fram en dansfras, säger Örjan Andersson.

Sven David Sandström har varit noggrann med att ha skiftande temperament i musiken, så att den öppnar för många uttryck i  koreografin. Och Jonas Svensson, som är en av dansarna, tycker att det är just relationen till musiken som utmärker Örjan Andersson som koreograf.

– Det är mycket kontraster i stycket. Jag upplever en väldigt tydlig relation till musiken. Antingen väljer man att gå med musiken eller mot musiken, men det finns alltid en tydlig tanke till hur dansen förhåller sig till musiken. Och det tycker jag är väldigt spännande, säger Jonas Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".