Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Satsning på jämställd kultur måste vara strategisk"

Publicerat torsdag 10 mars 2011 kl 14.04
"Satsningen är en droppe i havet"
(1:45 min)
Vanja Hermele, genusforskare.

I torsdagens DN skriver kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth och Nyamko Sabuni en debattartikel där man presenterar en satsning för att öka jämställdheten på kulturområdet. Totalt sett avsätter man 17,5 miljoner till film, musik och utställningsområdena. Det väcker både förhoppningar och farhågor.

Bland annat går 3 miljoner kronor till Statens historiska museer för att man ska utveckla metoder för nya sätt att arbeta med jämställdhet. Men om man skulle dela upp pengarna på de 16 statliga museerna blir det 187 500 kronor per museum. En droppe i havet, tycker Armémuseums chef Eva-Sofie Ernstell men hon hoppas själv att museet kan få ta del av satsningen.

– Om vi får en slant av det också på Armémuseum skulle jag bli jätteglad. Det är ju en jätteliten summa men det skulle räcka för oss för att göra en analys av våra basutställningar ur ett jämställdhetsperspektiv. Och så skulle vi under en kort period kunna anställa någon som tog fram en handlingsplan. Det är klart det är lite pengar men det är bättre än inget.

Genusforskaren Vanja Hermele som har undersökt jämställdheten på scenkonstområdet, gläds över satsningen. Hon tror att det är bättre om pengarna distribueras strategiskt, till exempel genom att ta fram statistik, och inte sprids ut på flera mindre satsningar.

– Jag tror att ett smartare sätt att använda pengarna genom att ta fram statistik som vi kunde göra med scendatabasen. Det värsta som skulle kunna hända är att pengarna används till en "lite annorlunda" utställning, bara för att sedan återgå till en "normal verksamhet", för då har man stärkt den vanliga verksamheten som norm, utan att utmana hela paketet, säger hon.

I artikeln uttrycker ministrarna Nyamko Sabuni och Lena Adelsohn Liljeroth åsikten att svensk kulturjournalistik oftare uppmärksammar män än kvinnor, och man hävdar också att många kulturchefer inom media skulle vara män. Det fick Expressens kulturchef Karin Olsson att reagera.

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt att Kulturministern än en gång ger sig in och recenserar hur kultursidor skriver och vilket urval vi gör. Dels finns det flagranta sakfel eftersom hon skriver att många kulturredaktioner leds av män. I senaste numret av branschtidningen Journalisten har man gjort en kartläggning av just detta och den visar att 7 av 10 kulturchefer i de stora medieföretagen leds av kvinnor. Dessutom går kulturministern in och har synpunkter på innehållet i fyra recensioner i en viss tidning. Den fria pressen skriver givetvis om vad den vill, hur den vill, så länge man håller sig inom lagens ramar och det som utgivaren vill, säger hon.


Tidigare kritik mot kulturjournalister:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".