Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
reportage

Vitryska Fria teatern delvis hemma igen

Publicerat tisdag 15 mars 2011 kl 07.45
"Jag förbereder mig på att det här inte var det sista förhöret"
(3:03 min)

Framtiden är oklar för en av den europeiska samtidsteaterns mest uppmärksammade ensembler. Många av medlemmarna i den internationellt hyllade vitryska teatergruppen Fria Teatern, Belarus’ Free Theatre, flydde Vitryssland efter det omstridda presidentvalet i december. Nu har en del medlemmar återvänt till hemlandet, trots risk för förföljelse, och andra stannat utomlands för att inte fängslas.

Efter flera månaders gästspel i USA och Kina har merparten av skådespelarna återvänt till Minsk trots risk för förföljelser. Samtidigt befinner sig nu några av teatergruppens grundare i London för att slippa långa fängelsestraff.

Vår korrespondent har träffat Jana Rusakevitj, en av dem som valt att åka tillbaka trots det hårda politiska klimatet i Vitryssland.

– Varje morgon när jag vaknar inser jag att det har hänt nya saker såväl i landet som i vårt kollektiv, säger skådespelaren Jana Rusakevitj.

Hon har just kommit tillbaka från de sedvanliga hyllningarna på teaterfestivaler i New York och Hong Kong samt ett flera veckor långt gästspel i Chicago.

Fria Teatern har spelat sina kritikerrosade uppsättningar om det politiska förtrycket i Vitryssland inför en publik delvis bestående av den internationella film- och teatervärldens stora namn.

En kväll flög den amerikanske filmstjärnan Kevin Spacey in för att se deras föreställning och efteråt erbjöd han Fria Teatern att när de vill repetera på The Old Vic i London där Spacey är konstnärlig ledare.

I Vitryssland är villkoren helt annorlunda för teaterns medlemmar. Jana Rusakevitj kommer till intervjun med Kulturnytt direkt från det första förhöret hos säkerhetstjänsten efter hemkomsten - och hon räknar med att det kan bli fler. 

– Jag förbereder mig på att det här inte var det sista förhöret, säger Jana Rusakevitj vars släktingar fick återkommande besök av vitryska KGB under de månader Fria Teatern var på resande fot. En handfull av gruppens medlemmar är nu i London och har just lanserat en kampanj för att uppmärksamma det politiska förtrycket i Vitryssland.

Det är framför allt Fria Teaterns grundare Natalia Koliada och Nikolaj Chalezin som riskerar att gripas och ställas inför rätta om de återvänder till Minsk. Under de senaste veckorna har flera personer dömts till fleråriga fängelsestraff för inblandning i massprotesterna mot det vitryska presidentvalet på valnatten 19 december .

Men för många av skådespelarna var det svårt att stanna kvar i exil eftersom de har familjer i Vitryssland: föräldrar, partners, barn. Jana Rusakevitj säger att hon aldrig tvekade om att återvända men hon längtar efter att människor i Vitryssland i framtiden ska slippa vara rädda och hela tiden behöva censurera sig själva.

- Ska jag berätta det här på jobbet imorgon eller inte, det här kan jag inte säga till just den personen; alla är hela tiden rädda för någonting, säger Jana Rusakevitj.

Fria Teatern har inbokade gästspel åtminstone året ut och även om gruppen splittrats geografiskt kommer den att fortsätta arbeta med både London och Minsk som bas.

För Jana Rusakevitj är det viktigt att gruppen kan fortsätta arbeta i Vitryssland för att kunna skildra det auktoritära  samhället. Och även om hon gärna åker på internationella gästspel så vill hon aldrig lämna den vitryska publiken i sticket. Det är för deras skull vi existerar, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".