Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
politik | scenkonst

Pensionerna ödesfråga för scenkonsten

Uppdaterat onsdag 13 april 2011 kl 10.43
Publicerat onsdag 13 april 2011 kl 07.45
Svensk Scenkonsts Sture Carlsson: ”Vi riskerar en utarmning av kulturarvet”
(2:35 min)
1 av 2
Har regeringen löst frågan om scenkonstpensionerna i vårbudgeten? Foto: Scanpix.
2 av 2
Sture Carlsson, fördbundsordförande för Svensk Scenkonst. Foto: Jurek Holzer/Scanpix.

På onsdagsmorgonen presenterade regeringen vårens budgetproposition, och en av de kulturfrågor som länge väntat på en lösning är hur pensionerna ska finansieras inom scenkonstområdet. Sture Carlsson är förbundsdirektör för Svensk Scenkonst och han ser pensionerna som en ödesfråga för scenkonsten i Sverige. För om frågan inte blir löst är han rädd att hela branschen kommer drabbas ekonomiskt.

– Detta är den kulturpolitiskt absolut viktigaste frågan inom scenkonstområdet, som är den dyraste delen av kulturbudgeten. Och att man då inte finner det politiskt prioriterat att lösa det här problemet, det finner jag obegripligt.

Sedan 2009 har det funnits ett förslag på hur de statliga scenkonstpensionerna ska kunna finansieras i framtiden, men regeringen har dröjt med att besluta om hur pensionssystemet ska förändras. Dagens system innebär att scenkonstorganisationerna har stora och oöverskådliga kostnader som gör det omöjligt att planera verksamheten, säger Sture Carlsson.

– Om det blir så orimligt dyrt att nästan ingen har råd med dans och sångare så är det en kulturpolitisk katastrof och en utarmning av väsentliga delar av det svenska kulturarvet.

Det skulle betyda att vissa stora institutioner skulle behöva skära ner i repertoaren?

– Ja, det är precis vad jag tror kommer hända. Man kommer bli väldigt mycket försiktigare i planeringen av resurserna. Och att en allt större del måste avsättas i reserv för oväntade pensionskostnader, säger Sture Carlsson.

Också Berit Högman, ordförande i riksdagens kulturutskott, är rädd att ett dröjsmål i frågan om pensionssystemet kommer påverka institutionernas verksamhet.

– Det blir ju den naturliga följden, de har ju inte mer pengar än de har och ju mer pengar som låses upp i ett dåligt pensionssystem desto mindre blir det ju över till kulturskapandet i sig. Så det finns många förlorare på en så dålig affär.

Om scenkonstpensionerna inte får en lösning genom dagens budgetproposition så skulle det vara talande för regeringens politik, det tycker både Berit Högman och Sture Carlsson.

– Det känns ju inte som att kulturfrågorna har någon stark ställning i alla fall inte som ett samhällsansvar, som jag tycker att det ska vara, säger Berit Högman.

– Det säger något om kulturfrågornas ställning i regeringen. Att kulturfrågorna över huvud taget inte har någon prioritet i den här regeringen. Det måste man väl tyvärr konstatera, säger Sture Carlsson.

Sture Carlsson anser det vara otänkbart att regeringen skulle skjuta upp att lösa pensionsfrågan ytterligare.

– Jag kan inte tänka mig att den situationen kan uppkomma med tanke på att regeringen haft så lång tid på sig att bereda ett tämligen okomplicerat förslag.

UPPDATERING: Budgetpropositionen som offentliggjordes i dag innehåller inga nyheter på kulturområdet. Frågan om scenkonstpensioner nämns inte alls.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".