Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyhet | Politik

Inga besked om pensionerna inom scenkonsten

Publicerat onsdag 13 april 2011 kl 14.22
Christer Nylander besviken på bristande besked om pensionerna
(1:16 min)
Ingen lösning än för frågan om scenkonstpensionerna. Foto: Scanpix.

Det blev ingen lösning på hur pensionerna inom scenkonsten ska finansieras, när regeringen idag presenterade vårens budgetproposition. 2009 presenterades ett förslag som både bransch och politiker varit positiva till. Besvikelsen var därför stor redan i höstas när frågan inte fanns med i den budgeten.

Nu reagerar även företrädare för de andra alliansparterna på att det än en gång dröjer. Christer Nylander är kulturpolitisk talesperson för Folkpartiet:

- Jag är besviken. Jag ville ju ha ett besked redan nu under våren i budgeten men jag förutsätter att regeringen så snart som möjligt ger ett tydligt besked om att det här ska lösas. Det här måste vara klart i god tid innan 2012, säger Christer Nylander.

Kulturministern har sagt att hon vill lösa frågan under den här mandatperioden. Hur diskuteras frågan inom alliansen?

- Jag tror att alla inser att det är en avgörande fråga både för scenkonsten och för dem som utövar scenkonst. Vi ser ju nu att institutionerna tvekar inför 2012 och här behövs ett tydligt besked.

Har du fått någon förklaring till varför det dröjer så?

- Det som sker är att man försöker komma överens mellan de olika departementen om exakt vad det här innebär för budgeten och vad jag har förstått så är man inte helt överens om hur man ska beräkna det. Jag tycker att man har haft lång tid på sig att räkna på detta så det borde vara klart nu, säger Christer Nylander.

Hans allianskollega Anders Flanking som är kulturpolitisk talesperson för Centerpartiet tycker också att den här frågan tagit för lång tid att lösa.

- Egentligen är vi överens om att den här frågan måste få en lösning men fastnar den som den gör nu så finns det naturligtvis en risk att det drabbar verksamheten på till exempel Göteborgsoperan och Norrlandsoperan när man måste lägga mer pengar på pensioner och mindre på verksamheten.

Den utredning som tog fram förslaget om ett nytt pensionssystem för scenkonsten föreslog att det skulle börja gälla från januari 2012. Problemet med det nuvarande pensionssystemet är att det inte är anpassat till dagens arbetsmarknad som i högre grad än förut baseras på frilansare. Pensionskostnaderna blir därför svåra att beräkna och särskilt hårt drabbas dans- och operakonsten. Värmlandsoperans ordförande Philip Johnsson exemplifierar problematiken:

- Det förslag som finns skulle undanröja den osäkerhet som råder idag. Vi vet inte år från år hur det slår, hur det drabbar det konstnärliga. Man anställer inte utifrån konstnärlighet utan vilken pensionskostnad den enskilde har och det kan inte vara rätt, säger Philip Johnsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".