Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter

Upphovsrätten ska inte ändras - bara göras enklare

Publicerat fredag 15 april 2011 kl 13.25

Under fredagen presenterades resultatet av tre års arbete för att göra om upphovsrättslagstiftningen. Men några större innehållsliga nyheter är det inte tal om. Lagens utformning står i fokus och den ska helt enkelt bli lättare att förstå.

– Upphovsrätt är ett fenomen som berör strängt taget alla i samhället. Det driver fram ett krav på att nå begriplighet, sa regeringens utredare Jan Rosén.

Språket har ändrats och ordningen i lagen läggs upp på ett mer logiskt vis, men innebörden förblir densamma med några ändringar som var med redan i det tidigare delbetänkandet.

Delbetänkandet, som redan för ett år sedan presenterades, väckte i remissvaren kritik från många håll .

ALIS som står för administration av litterära rättigheter i Sverige skrev i sitt svar att upphovsmännens förhandlingsposition försvagas. KLYS, konstnärliga och litterära yrkesutövares samarbetsnämnd oroades då över att arbetsgivare ges exklusiv rätt till upphovsmännens arbetsresultat.

Men även arbetsgivar- och inköpsparter som Sveriges Radio och TV4 oroades och skrev i sina svar att balansen, tvärt om, förskjuts till upphovsmännens förmån.

Även inom och från kom kritik.

Att remissvaren varit kritiska tog utredaren Jan Rosén med ro.

– Att få en klockren träff, i att alla får precis vad de vill ha, det är faktiskt omöjligt. Men det kan ändå vara rätt och det rimliga att göra lagstiftningsmässigt, sa han vid dagens .

Jan Rosén menar att den enskildes upphovsrätt kommer att stärkas genom .

– Det behövs ett stärkande av den enskildes rätt, och det har vi gjort bland annat genom att skriva in att man ska ha ersättning när man upplåter sina rättigheter, något som inte står i lagen för närvarande, sa han vid dagens presskonferens.

Fokus för utredningen har legat på att göra lagstiftningen tydligare och lättare att förstå.

– Upphovsrätten behöver förklaras, den är ett stort och komplicerat lagverk. Den förklaringsproblematik som upphovsrätten haft under de senaste 10-15 åren har motiverat ett krafttag med lagens uttryckssätt, säger Jan Rosén. Men grundvärderingarna i lagstiftningen ska bevaras.

Under fredagen har bland annat intresseorganisationen  hunnit reagera till stöd för utredningsförslaget och viljan att göra upphovsrätten lättare att förstå. De skriver att det är "mycket positivt om fler musiklyssnare och -skapare förstår upphovsrätten".

Den nya lagen är tänkt att träda i kraft 1 januari 2013.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".