Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
recension | litteratur

Tom Rachman tillber Tidningen med stort T i fin roman

Publicerat tisdag 19 april 2011 kl 07.46
Mikael Timm: De imperfekta är perfekt underhållning
(2:57 min)
Tom Rachman Foto: Alessandra Rizzo

Inte alla författare skulle komma på idén att skriva en roman om tidning som aldrig har funnits och förlägga en stor del av handlingen till en tid då han själv inte var född. Den amerikanske journalisten Tom Rachman har flyttat världen runt som korrespondent och på lediga stunder började han göra just detta: skriva en roman om en engelskspråkig tidning i Rom. Boken översatts till ett 20-tal andra språk sedan den kom ut i USA förra året och De imperfekta (översättning av Niclas Hval) finns nu också på svenska.

Vad skulle svenska underhållningsförfattare skriva om de inte skrev deckare? Finns det något lika roligt som lik och deprimerade kommissarier?

Jag tror inte någon bästsäljande svensk författare skulle komma på tanken att skriva om en avsomnad tidning. Lyckligtvis finns Tom Rachman, 36 år och fullständigt obekymrad om att vara hipp eller provokativ. Istället är han nostalgisk, bortom sans och vett. Jag misstänker att BBC:s variant av Antikrundan är alltför brysk för att han ska kunna se det. Ja, färg-tv är för modernt, världen är som vackrast i repigt grått.

De imperfekta handlar om människors liv men är inte en relationsroman, som det så vackert heter på förläggarspråk, utan ett grupporträtt av ett gäng tidningsmakare. Rachman smeker med försiktiga händer fram en svunnen tid, inte för att avslöja den utan för att förgylla den. Han tillber Tidningen. Den stora amerikanska tidningen, tryckt på engelska i Europa. En tidning för världsvana präriebor.

Äldre radiolyssnare kan möjligen minnas Gustaf Svensson, en utrikeskorrespondent som fotvandrade genom Europa med de allierade, bodde på ödsliga hotell i Wien som i Tredje mannen, sov under broarna i Budapest under revolten 56 och så spolades upp här i radiohuset av tidens vågor.

Den sortens journalister älskar Tom Rachman med samma passion som en gång pojkar älskade Biggles. Av tidningslägg och kärlek skapar han nygammalt kantstötta huvudpersoner. Tidningen med stort T grundas i Rom av en amerikan efter andra världskriget, inte för att han är intresserad av nyheter utan för att han vill bli älskad.

Redaktionen lyckas varje dag få ihop sin tidning med notiser, dödsrunor och internationell politik och misslyckas varje dag med sina egna liv. De är imperfekta överallt utom bakom sina redaktionsbord - och rätt ofta där också faktiskt.

Rachman är inte elak som Evelyn Waugh i Scoop, inte satirisk som Tom Wolfe i Fåfängans Fyrverkeri. Nej, Rachman är och förblir hög av nostalgi. Varje decennium, varje person på redaktionen får ett ömt kapitel. Det är inte avancerad romankonst men i de bästa avsnitten klingar en spröd melodi om längtan.

Hans figurer är så korkat kaxigt ömkansvärda att man inte kan låta bli att tycka om dem, den halvdana tidningen eller för all del romanens drömmande författare. De imperfekta är en hopplös romanidé, men lik förbannat väl en underhållande berättelse om skimrande tillkortakommanden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".