Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tjernobyl lever kvar i Gävle

Publicerat torsdag 21 april 2011 kl 11.16
"Kan vi njuta av skogen och plocka våra bär?"
(2:42 min)
Ulf Frykman på FALMA provtagning mäter radioaktiviteten i askavfall från Gävle Energi. Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Den 26 april är det 25 år sen Tjernobylkatastrofen inträffade. I Sverige fanns det områden som drabbades mer än andra och allra värst var det för Gävle där regnet förde med sig de radioaktiva partiklarna ner i traktens skogar.

 Folkteatern Gävleborg vill uppmärksamma händelsen och diskutera hur det påverkat människorna där under åren som gått. Man har därför tagit initiativet till en rad olika kulturprojekt i staden. Reine Lööf är en av projektledarna:

  – När det kommer regn, kommer det rening. Men många människor bär med sig regnet som det som förde Tjernobyl hit, säger han.

Regnet är ständigt närvarande i minnet från den där dagen i april 1986. Detsamma gäller naturen. Reine Lööf berättar om hur vissa människor i trakten har förlorat sin glädje över naturen. Platserna där de förut plockade bär, har förvandlats till något potentiellt farligt.

 Folkteatern Gävleborg och Länsmuseet samarbetar i projektet ”Ingrävning”. Gävleborna har fått lämna in personliga saker och berättelser som påminner dem om Tjernobylolyckan. Det hela avslutas den 28 april med att de insamlade föremålen grävs ned i gräsmattan utanför Länsmuseet. Under dagen kan människor lämna föremål till arkeologer som noggrant mäter och väger dem och skriver upp de i de register som ska lämnas åt eftervärlden. Ingvar Carlsson, som var statsminister när olyckan inträffade kommer att tala under ceremonin om sina egna erfarenheter av händelsen. Under insamlingsarbetet har Reine Lööf märkt att medan vissa Gävlebor tycks ha gått vidare, verkar andra ha svårt att släppa händelsen. Där hoppas han att projektet ska kunna vara till hjälp och han har fått in allt ifrån hink och spade till vattendroppar ett rör.

– En kvinna kom in till oss med svampar som var plockade före Tjernobyl. Hon hade kvar dem som ett minne sen den dagen hon kunde vara glad över skogen, men hon hade också tvångstankar på att spara dem, säger Reine Lööf.

Han menar att det svåraste för människor i trakten är den osäkerhet som fortfarande finns kring Tjernobyl och dess efterverkningar. Att aldrig kunna få något avslut, är något som varje invånare i Gävle måste förhålla sig till:

– Orsakar det cancer eller inte? Kan vi njuta av skogen och plocka våra bär? Alla dessa frågetecken gör att många inte kan gå vidare.

På Folkteatern Gävleborg är man mitt uppe i repetitionerna av pjäsen ”Vi skulle ju handla”. Den är skriven av författarnätverket BLÄCK och utspelar sig i ett fiktivt köpcentrum. Skådespelarna rör sig i ett enormt bollhav i regnbågens alla färger, överblickat av vaktpersonalens kontrollrum. Något hemskt har hänt utanför köpcentrets väggar och i de olika scenerna försöker de uttrycka de känslor som kan dyka upp i en människa efter en katastrof. Regissören Michael Cocke tror att även om pjäsen inte konkret handlar om Tjernobyl så kanske ändå människor kan relatera till det de ser:

– Jag tror att man kan känna igen sig i tankegångarna. Det är ingen realistisk pjäs där man ser ett kärnkraftverk eller sandlådor där barn leker, utan det utspelar sig i ett bollhav där människor leker med döden eller försöker hålla sig över ytan, säger han.

Efter kärnkraftkatastrofen i Fukushima, väcktes minnena till liv igen och ensemblen kände ett allvar och ett större ansvar i sitt arbete. Michael Kock säger att situationen blev mer akut, eftersom andra människor hade råkat ut för precis samma sak som de som upplevde Tjernobyl. Han tror att teatern som kan vara ett sätt att tillsammans med andra, bearbeta de känslor man brottas med när det otänkbara inträffar:

– När vi möts under en föreställning, så kan vi komma åt känslor och tankar som vi kanske inte skulle ha kommit i kontakt med annars. Det kan väcka tankar och vi kan få nya sätt att fundera över hur det är att leva. Den här pjäsen blir på ett sätt väldigt existentiell, säger han.

Författargruppen BLÄCK

Består av Aase Berg, Carolina Thorell, Anna-Clara Tidholm, Helene Rådberg, Viveka Sjögren och Anna Jörgensdotter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".