Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
opera

Högtidsstund för Wagnerälskare

Publicerat tisdag 26 april 2011 kl 07.46
Per Feltzin: ”Ringen - ett semesterhelvete och paradis i samma stund”.
(4:18 min)
1 av 11
Brünnhilde (AnnLouice Lögdlund) och Siegfried (Pär Lindskog) i Siegfried. Foto: Mats Bäcker/Wermland Opera
2 av 11
Gunter (Anders Larsson), Hagen (Johan Schinkler) & Gutrune (Anne Bolstad). Foto: Mats Bäcker
3 av 11
Siegfried (Pär Lindskog) & skogsfågel (Natalie Hernborg) Foto: Mats Bäcker
4 av 11
Brünnhilde (AnnLouice Lögdlund) & Valkyria Waltraute (Martina Dike) Foto: Mats Bäcker
5 av 11
Mime (Jonas Durán) Foto: Mats Bäcker
6 av 11
Hagen (Johan Schinkler) & Alberich (Marcus Jupither). Foto: Mats Bäcker
7 av 11
Brünnhilde (AnnLouice Lögdlund) & Siegfried (Pär Lindskog) Foto: Mats Bäcker
8 av 11
Magnolia utanför Wermland Opera
9 av 11
Magnolia utanför Wermland Opera - närbild
10 av 11
Klarälven en morgon efter Ragnarök
11 av 11
Operahuset och Klarälven efter Ragnarök

På Wermland Opera i Karlstad har man ägnat påskveckan åt en uppsättning Nibelungens ring. Kulturnytt har tidigare recenserat Rhenguldet och Valkyrian. Nu tar sig Per Feltzin an de avslutande: Siegfried och Ragnarök.

Tänk att jag har fått lära känna Brünnhilde under en vecka, verkligen kommit henne in på livet. Återigen – det är underbart att på nära håll, 10-12 meter, se och hör Wagnersångare göra Ringen och det är just det som är den stora behållningen i Wilhelm Carlssons uppsättning. Att nära nog ta på dem, de där som på scenen blir mer och mer som vi i kläder och uttryck.

Det blir som ett semesterhelvete och paradis i samma stund. En vecka med människor och gudar jag tycker är intressanta men skyr lika fullt – för att jag ser mig själv i många av dem.

I den här upplevelsen dras människor runt omkring mig in också. Kvinnan som serverat mig den kolhydratstinna hamburgertallriken timmen före, Martina Dikes explosiva Waltraute, taxichauffören som tar oss bort från tågets nerrivna kontaktledning, Johan Schinklers moralfattiga Hagen som klippt ur en Sopranoskopia, Sveriges Radio Värmlands entusiastiska morgonvärd, Jonas Duráns glänsande tenor i Mimes lismande och skyddande fosterpappagestalt, den unga tunna kvinnan i bänkraden framför mig med sin matsäck, Kyhle och Levonens kärleksintensiva stund som Siegmund och Sieglinde, de uppklädda herrarna som rastar sina små hundar…. Ja, allt det – och flera av sångarna som inte står på scenen just den kvällen sitter i salongen i stället, som vanliga gäster.

Det blir en långsam malström av intryck. Avståndet scen – publik – samhälle försvinner. Vi ingår plötsligt alla i uppsättningen och Carlssons grundidé förstärker det – inledningens stora spretighet reduceras omärkligt mer och mer och tillslut är gudarna inte mer än människor.

Sen är ju Ringen så rik – plötsligt sjunger Pär Lindskogs moder- och faderlösa Siegfried en mening: Dör alla människomödrar när de föder söner? (Sterben die Menschenmütter an ihnen Söhnen alle dahin?)

En mening man kan tänka länge på – den kan tolkas konkret, symboliskt, historiskt, medicinskt, militärt eller religiöst. Han säger den djupt inne i en naturtrogen skog som liknar de vi ser på Drottningholms Slottsteater. Fiktion och verklighet.

De som haft det tuffaste arbetet är Wermland Opera Orkester ledda av Henrik Schaefer. De inledde riktigt nervöst i Rhenguldet, men i Valkyrian blev mycket bättre och i Siegfried var klangen djup och attackerna precisa. Men i Ragnarök var de tillbaka i en hel del nervositet – eller utmattning – och jag tror att de som ser de senare föreställningarna får en ännu större musikalisk upplevelse.

Men som sagt – jag har fått lära känna Brünnhilde. AnnLouice Lögdlund var riktigt bra i Valkyrian – nu, i Ragnarök, då hon räddar världen genom att sätta eld på Valhall, gudarna och sig själv, och då ge tillbaka Ringen till Rhendöttrarna – där är hon magnifik!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".