Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

”Förtrycket blir en pervers vana”

Publicerat onsdag 27 april 2011 kl 07.46
Hisham Matar: ”Också diktatorn är offer för sin verklighet”
(4:34 min)
Författaren Hisham Matar vet fortfarande inte om fadern lever eller inte. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.

1990 försvann hans far, kidnappad av den libyska regimen. Hisham Matar vet fortfarande inte om han lever. Kulturnytt träffade författaren i hans nya hemstad London.

Den libyske författaren Hisham Matar är aktuell med boken Anatomy of a disappearance som recenserades i Kulturnytt för ett par veckor sedan. Han växte upp i Kaddafis regim men när hoten mot Hisham Matars far som var i opposition mot Kaddafi blev alltför stora flyttade familjen från Libyen till Kairo. Men 1990 försvann fadern, kidnappad av den libyska regimen, och Hisham Matar själv landade i London. Kulturnytt fick en intervju honom, mitt emellan arbetet med att översätta den senaste romanen till arabiska och att hålla sig à jour med händelseutvecklingen i Libyen.

Det är en väldigt omskakande tid, säger Hisham Matar, som både önskar att han var på plats i Libyen och är glad över att han inte är det. Han har hela sin släkt där, förutom den nära familjen, och fortfarande vet han inte med säkerhet om fadern lever eller inte.

Faderns försvinnande har påverkat honom på djupet och i hans författarskap är det just en persons tvivel inför verkligheten som står i centrum. Jag frågar hur man undgår att bli galen av ett korrumperat samhälle.

Och han svarar med frågan - hur håller man sig frisk i vilket samhälle som helst?

– How do you keep sane, full stop? säger han.

Hisham Matar är övertygad på att alla människor skulle göra gott, om de fick möjligheten. Visst det är en naiv idé, men det är just för att jag har levt under en diktatur som jag kan tro så, säger han. Till och med diktatorn är offer för sin egen verklighet.

Hisham Matar tror att våldet och förtrycktet har blivit en vana för Kaddafi som till slut har målat in sig i ett hörn. Och det finns också många som vittnat om att känsloekonomin i familjen Kaddafi enbart består av makt och kontroll, eller brist på detsamma.

– Vanor är otroligt perversa på det sätt som de kontrollerar oss. Och särskilt vanor i tänkandet, säger Hisham Matar.

Många som drabbats av Kaddafis förtryck vill inte se honom som annat än ett monster. Men Hisham Matar kan inte tro att någon är genomond, lika lite som att andra är genomgoda.

På ett plan är det förstås väldigt bekvämt för mig att min far har försvunnit, säger Hisham Matar. Det försätter mig i ett moraliskt överläge.

Men det är en falsk position. Inte minst för att det förutsätter jag skulle känna mig själv. Och det, säger Hisham Matar, gör han inte. Och det vill han inte heller göra, hans skrivande kommer från upplevelsen av ständigt tvivel.

I senaste boken Anatomy of a disappearance rör sig handlingen både på ett mytiskt och ett känslomässigt plan. Och Hisham Matar ser hur gamla myter blir aktualiserade i dag.

Nu ser sig Libyerna som ett folk som har kämpat för friheten i hundra år.

Och den myten är ett sätt att förstå de dramatiska händelserna runt omkring en, säger han.

– Vad betyder det att vara libyer? Jo, att du slagits mot fascismen i 100 år. Och att tänka så, skapar en berättelse som får det som händer runt om dig att bli hanterligt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".