Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Politik

Juholt vill se billigare musikskola

Publicerat måndag 2 maj 2011 kl 07.46
S-ledaren Håkan Juholt vill se gratis museibesök och billigare musikskola. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

S-ledaren Håkan Juholt vill ha billigare musikskola. Det framkom av gårdagens första maj-tal. Med de stora kultursatsningarna presenteras inte förrän i höst.

Socialdemokraternas budgetförslag för 2011:

 Möt ett mustaschklätt Elvisfan. 

Kulturnytt 28 april:

Håkan Juholt vill kraftigt sänka avgifterna till den kommunala musikskolan. Det sa han igår under sitt första maj-tal. En annan kultursatsning som han vill genomföra snart är att återinföra den fria entrén till de statliga museerna och på sikt utöka det till att även gälla de regionala museerna. De sa han i en intervju med Kulturnytt i förra veckan. De riktigt stora satsningarna på kulturen kommer dock inte förrän i höst då partiet lägger fram sitt alternativa budgetförslag.

Kulturnytts Naila Saleem träffade den nyblivne partiledaren som vill profilera sig på kulturfrågor. Vilken är då den viktigaste kulturpolitiska frågan just nu:

– Tillgängligheten, att vi som politiker utrustar medborgarna med nycklar att få ta del av utbudet men också att fler får möjlighet att medverka och själv producera kultur.

Hur vill du skapa större tillgänglighet?

– Samhället måste investera i våra gemensamma kulturupplevelser. Jag tycker det är självklart att vi satsar mer pengar från statens sida för det stärker demokratin.

Hur mycket mer pengar vill du lägga till?

– I senaste budgeten satsade vi en miljard och med mig som partiledare kommer det inte bli mindre. Vi kommer redan i vårbudgeten med några förslag och det kommer mer i höst.

Vad innehåller ditt kulturlyft?

– Det handlar om resurser, inställning och prioritering. Det handlar om att arbeta på alla nivåer och ha en dialog med kommun-, landstings- och regionalpolitiker. Genom att ha synsättet att kulturen berikar och inte är en uppoffring, samtidigt som jag anslår mer pengar, så leder det till att fler satsningar sker. Allt ifrån en procents målet, till mer pengar till fria entréer och att ungdomar får möjlighet att vara med i den kommunala musikskolan.

Jag har gått igenom dina kulturpolitiska motioner i riksdagen och du kopplar ofta samman regionala jobbförslag med kulturen, är det så du bedriver kulturpolitik?

– Det är en del men inte allt. Jag tror människor som får ta del av kultur mår bättre och producerar mer, blir friskare och får färre sjukdagar. Därmed har du också en produktivitetstillväxt men det är en bieffekt.

Du la fram en motion om konst-ROT i riksdagen, vill du fortfarande driva den frågan?

– Ja tycker den är jättebra men vi är mitt i en demokratisk process och ska arbeta med budgeten fram till i höst. Men jag tycker det är märkligt att vi får skatteavdrag om någon lägger in nytt kakel i mitt badrum medan det är helt otänkbart i samband med en utsmyckning i offentlig miljö. Det måste vara bättre att vi satsar på utsmyckningar i miljöer där vi alla rör oss.

Hur ska du skapa fler jobb åt kulturarbetare?

– Ett: vi står fast vid en procents målet när vi bygger om och när vi bygger nytt. Två: sen tycker jag det kan finnas en större interaktivitet mellan offentlig sektor, kulturinstitutioner och kulturutövare där vi mer rutinmässigt får in konstnärliga och kulturella uttrycksformer i utbildning, i vården och äldreomsorgen. För den här läkande effekten som kulturen har kommer att skapa arbetstillfällen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".