Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Författaren Ernesto Sabato är död

Publicerat måndag 2 maj 2011 kl 07.45
Lars Palmgren minns Ernesto Sabato
(1:56 min)
Ernesto Sabato fotograferad utanför sitt hem i Buenos Aires 1980. Foto: Scanpix.

Den argentinske författaren Ernesto Sabato dog i lördags, bara 55 dagar innan han skulle fylla 100 år. Sabato har, trots hans ringa litterära produktion, satt djupa spår i hela Latinamerika.

Ernesto Sabatos första roman Tunneln kom 1948. Först 13 år senare publicerades hans andra, ”Över hjältar och gravar” och efter ytterligare 13 år kom hans sista roman Abaddón el exterminador.
    Sabato brukade jämföra sin relation till litteraturen med den som en gerillakrigare har till den reguljära armén.
    Lätt var den definitivt inte.

Egentligen var han matematiker och fysiker, men han var fram för allt en mystiker med ett komplicerat förhållande till livet självt.

Jag intervjuade honom vid två tillfällen i hans hem i Santos Lugares, en stillsam förort till Buenos Aires, och vid bägge tillfällena drabbades jag av den blandning av djup pessimism, på gränsen till depression, och den hyllning till livet som fanns i nästan allt han sade.
     Och som också speglades i det måleri som han ägnade sig åt under sina sista år – ofta porträtt av döda författare…den andra gången jag besökte honom visade han mig målningar av Dostojevski, Kafka och Strindberg.
– Mina mästare, sa han trött med sorgsna ögon.

Ernesto Sabato var läst, hyllad och beundrad allt sedan Tunneln kom ut i slutet av 40-talet. Men det var när den dåvarande argentinske presidenten Raul Alfonsin, 1983, efter demokratins återkomst, gav honom i uppdrag att leda en sanningskommission med uppgift att kartlägga förtrycket under åren av militärdiktatur, som han också erövrade en roll som moralisk förebild, inte minst för den argentinska ungdomen.
     Kommissionens rapport, Nunca más – Aldrig mer – blev en bestseller i Argentina, men också ett exempel för andra länder som försökte resa sig ur diktaturens fasor.

Ernesto Sabato var nöjd och stolt över dom reaktioner rapporten väckte, men själv lyckades han aldrig riktigt hämta sig från dom fasor han tvingats konfrontera under arbetet med ”Nunca más”…..och det trots att just fasan går som en röd tråd genom alla hans tre romaner.

Lars Palmgren, Santiago

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".