Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rädslans kultur bakom inställd dans

Publicerat onsdag 4 maj 2011 kl 10.38
Lyssna på Anna Törnkvists rapport från Kulturhuset
(3:02 min)

”En personalsammansättning som inte återspelglar samhället." Så förklarar Kulturhusets chef det omdiskuterade beslutet att ställa in en dansföreställning med innehåll från Koranen.

Igår anordnade kulturhuset debatt på temat publikens säkerhet – eller rädslans kultur. Det för att diskutera det kritiserade beslutet att stoppa dansföreställningen Celebration of womanhood, där streetdans till tonsatt koranvers retat upp några debattörer på Facebook. Kulturhuset ansåg det då för riskabelt att visa föreställningen och motiverade det med att det är känsligt med konst och koranen.

Mohammad Fazlashemi, professor i idéhistoria vid Umeå Universitet som deltog i debatten menar att beslutet är grundat på okunnighet.

– Konsekvensen blir att vi får populistiska och främlingsfientliga krafter som utnyttjar det här för att måla upp en hotbild om en grupp människor som faktiskt inte är ett kollektiv. Den verkar inte har funnits någon beredskap för den här typen av situationer. Man har dålig koll på vad som är tillåtet och inte tillåtet i islam.

– Det finns ingen enhetlig uppfattning om det här inom islam. Inom sufismen till exempel ingår dans och sång i själva gudsupplevelsen. Jag tycker att man ska visa den här föreställningen i sin helhet. Finns det någon som känner sig illa berörd så kan man skriva en insändare, säger Mohammad Fazlashemi.

Enligt Eric Sjöström som är chef för Kulturhuset så är det koreografen för stycket som beslutat att det omdiskuterade partiet nu dansas under tystnad. Det här är något som oroar Birgitta Englin, VD för Riksteatern som också deltog i debatten.

– Jag tror att det är modiga konstnärer som henne som vi behöver idag. Då måste vi på institutionerna se till att skapa öppna arenor för dem att möta en publik på.

Chefen för Kulturhuset Eric Sjöström nämner tidsbrist som anledning till varför de stoppade dansföreställningen. Man försökte bland annat ringa Säpo men hann inte få något svar.

– Jag skulle inte ha gått på magkänslan. För mig var det en ren säkerhetsfråga. Det jag förstod sen är att det också är en symbolfråga om Kulturhuset ställer in en föreställning för att man upplever att det finns ett hot. Kulturhuset har en roll att spela, det ska vara öppet och högt i tak.

Vad säger du om kritiken som framkom, att det handlar om okunskap?

– Det är jag den fösta att hålla med om. Vi har en kompetensbrist på många av våra kulturinstitutioner. Vi har ingen bra kunskap om till exempel arabiska eller koranen eller andra religioner. Många kulturinstitutioner har en personalsammansättning som inte återspeglar hur samhället ser ut, säger chefen för Kulturhuset Erik Sjöström.

Kulturnytt har i samband med premiären sökt koreografen för en kommentar om beslutet att nu ta bort partiet med koranversen men hon vill inte uttala sig om det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".