Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Livspusslet som inte går jämnt ut

Publicerat torsdag 5 maj 2011 kl 07.45
Nina Asarnoj: ”Identifikation på hög nivå”
(2:33 min)
Ur Lotta Sjöbergs "Family Living".

Lotta sjöbergs seriebok ”Family living” är själva antitesen till magasinet med samma namn. En ytterst oglamorös motvikt till inredningsmagasinens vitmålade livsstilsdrömmar.

När serieboken Bebisbekännelser av Lotta Sjöberg kom 2005 var den del av en större våg föräldraskapslitteratur skriven av folk födda på 60- och 70-talet med stort behov av att tala om föräldraskapets fram- och baksidor. Titlar som Uppdrag: Mamma, Uppdrag: Pappa och Uppdrag: Familj var personliga berättelser av bekännelsekaraktär om barnafödande och familjeliv. Ett område som dittills varit ganska outforskat bortom facklitteraturen. Och diskussionen om livspussel och familjeliv fick stort medialt utrymme under några år. Nu kommer Lotta Sjöbergs nya seriebok Family living. Den ostädade sanningen.

Det har varit tyst om livspusslandet på sista tiden. Kanske är alla pussel är lagda nu och inga bitar fattas? Kanske har coachtrenden nått ett kollektivt nirvanastadium där all skev planering och alla krokiga ryggar rätats ut?

I denna ekande tystnad från familjelivslobbyn kommer Lotta Sjöbergs nya seriebok Family Living. Den ostädade sanningen. För där ute i tystnaden försiggår fortfarande många högst oglamourösa familjeliv, långt från tidskriften Family livings livsstilsopium.

Inredningstidningen som är själva antitesen till Lotta Sjöbergs bok med samma namn. I tidningen är alla väggar vita och sjuttiotalsmönstrade tyger bildar dekorativ bakgrund till lekande barn och kreativa föräldrar. I Lotta Sjöbergs bok packar mamman de nybakade bullarna i svarta hundbajspåsar till texten ”Man tager vad man hafver som Cajsa Warg sa”.

Och barnen är inte det minsta tacksamma över att föräldrarna köpt hus. Flickan säger: "Pappa… där vi bodde förut var det mysigt och varmt och vi hade kompisar och du och mamma byggde inte hela tiden och vi gjorde roliga saker på helgerna och så blåste det inte inomhus."

Varför flyttade vi hit egentligen? Det är en hittills ganska oskildrad aspekt av livstilsdrömmen om ett eget hus där barnen kan springa fritt i trädgården. Lotta Sjöbergs texter och bilder samverkar på ett synnerligen effektivt sätt. En rubrik kan vara: En härdad förälders gränssättning.

Och bilden visar en skrikande pappa och tre barn i ett hund- och kattslagsmål och i den svarttaggiga pratbubblan står det: Slå inte ut några tänder nu bara. Inte några nya i alla fall. Det är humor det, för hårt prövade småbarnsföräldrar.

Och det är som identifikation på hög nivå som den här boken fungerar. Ur politiskt perspektiv skulle den kanske till och med kunna betraktas som farlig, för om de ännu barnlösa öppnade boken skulle de nog rygga tillbaka inför familjelivets sektliknande uppoffringar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".