Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
recension | teater

”Hade kunnat säga så mycket mer”

Publicerat måndag 9 maj 2011 kl 07.46
Maria Edström recenserar Angels in America
(2:59 min)
Lena B Eriksson i "Angels in America - Perestroika". Foto: Carl Thorborg

Angels in America 1 och 2 skildrar rasismen och homofobin i Reagans USA filtrerat genom AIDS-krisen. Nu sätts båda pjäserna upp på Stockholms stadsteater.

Angels in America 1 och 2 blev den amerikanske dramatikern Tony Kushners stora genombrott. Pjäserna med underrubrikerna Millennium approaches och Perstroika handlade om AIDS-krisen under mitten av 1980-talet i Reagan-administrationens USA och gjorde sensation. Stycket har televiserats av HBO och vistats i svensk tv, sattes upp av Radioteatern 1994 och spelades åren därpå, -95 och -96, på Stockholms stadsteater i regi av Richard Günther. Nu är det dags igen på Stockholms stadsteater, Eva Dahlman har satt upp pjäserna (i svensk översättning av Nils Gredeby) som båda hade premiär i lördags.

”Broadway möter Brecht” sa man om Tony Kushners Angels in America, ett drömspel, en fresk, en medeltida gobeläng över tillståndet i Reagans USA filtrerat genom AIDS-krisen som modern lieman. Då i det tidiga 90-talet var döden en realitet och Kushner skildrade hur sjukdomen klädde av ett homofobiskt och rasistiskt USA. Uppsättningarna i det tidiga 90-talet hade genomgående också en febrig, arg och politisk attack.

Nu på Stockholms stadsteater sätter man upp både Millennium (som det kallas här) och Perestrojka på en gång, att se samma dag eller två kvällar efter varann, i en mycket nerstruken och bearbetad version.

Regissören Eva Dahlman, som tidigare satt upp just många amerikaner har valt att fokusera på relationerna, på ett nertonat inlyssnat spel, precis som hon gjort med Sam Shepard och Arthur Miller. Och det gör hon bra, ensemblen är lysande i alla enskilda delar, från Allan Svenssons Roy Cohn, advokaten som sände makarna Rosenberg i döden och som  levde hela sitt liv i garderoben till Ola Rapace AIDS-sjuke Prior vars släkt en gång kom med skeppet Mayflower och Emil Alméns Louis som inte står ut med Priors sjukdom utan dras till Johannes Bah Kuhnkes Joe, mormon och republikan och gift med Ida Engvolls Harper som blir galen av makens latenta homosexualitet. För att inte tala om Berglót Arnadóttirs Ethel Rosenberg som kommer till Roy Cohn på dödsbädden som ett spöke med sin spotska röda lilla läppstiftsmun. Eller Peter Gardiners drag-sjuksköterska Belize och Lena B Erikssons ängel med sin förmåga att skänka multipla orgasmer.

Men Kushners två delar drama har undertiteln: A Gay Fantasia on National Themes – och det märker man inte så mycket av här på Klarascenen 2011. Det är som om Dahlman inte riktigt kunnat hantera att alla de här mycket välspelade relationerna måste spjärna mot något större, mot något just ”nationellt tema” för att få en klangbotten.
   Här citerar man Kushner i programbladet ”Jag skrev inte Angels in America för att den skulle ha politisk verkan”, nej förvisso, men han säger vidare att istället för plakatteater strävar han efter det han kallar dialektiskt utformad sanning. Och precis som Brecht inser han att man måste vara underhållande.

Nej, den här uppsättningen visar på en tendens inom den mer etablerade svenska teatern just nu, en svårighet att överhuvudtaget syssla med idéer, historia, samhällsanalys; allt kokas ner till relationer – Hamlet blir bara ett familjedrama, Anna Karenina bara en otrohetshistoria. Det här reducerande draget tunnar ut, snävar in och ja, banaliserar dramatiken.    
   För Angels in America hade kunnat säga så mycket mer. Det nya tusenårsriket är här och perestrojkan bytte ut de gamla fienderna mot nya. Den är ju bara några vingslag bort, den där tiden i mitten på 80-talet när det fanns änglar i Amerika.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".