Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Syrien | nyheter

Faraj Bayrakdar sätter hoppet till medierna

Publicerat måndag 31 oktober 2011 kl 08.54
”Alla diktatorer tänker likadant”
(4:15 min)
Faraj bayrakdar. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX .

Läget i Syrien trappas upp för varje vecka. Men det är medias möjlighet att granska och rapportera från den pågående revolutionen som syriske författaren Faraj Bayrakdar sätter sitt hopp till. Han har på avstånd följt hur demonstrationerna och striderna spridit sig i Syrien och han är övertygad om att sedan nyheten om Kadaffis död, finns ingen återvändo för revolutionen.

I både i tisdags och onsdags dödades syriska soldater i attacker som tros ha kommit från soldater ur den syriska armén som gått över på demonstranternas sida.

Men samtidigt demonstrerade tusentals människor i Damaskus i onsdags för presidenten Bashar al Assad. Den brittiske reportern Robert Fisk förklarar demonstrationerna för Assad som ett uttryck för rädslan för att Syrien kan vara på väg mot ett krig mellan olika etniska och religiösa grupper.

Och det är just medias möjlighet att granska och rapportera från den pågående revolutionen som syriske författaren Faraj Bayrakdar sätter sitt hopp till.

Han har på avstånd följt hur demonstrationerna och striderna spridit sig i Syrien och han är övertygad om att sedan nyheten om Kadaffis död, finns det ingen återvändo för revolutionen.

Alla diktatorer tänker likadant - de tror att de är undantag och att ingen revolution kommer kunna avsätta dem. Men fortfarande har inte Bashar Assad insett vad revolutionen kan innebära, och att han måste göra något åt saken. Han kan sluta som Kadaffi, säger Faraj Bayrakdar.

Sedan ett par månader tillbaka har det kommit rapporter om att revolutionen också har spridit sig till delar av armen. För när soldaterna får order om att skjuta på civila så har många vägrat.

Istället har de blivit skjutna själva. Först försökte Bashar al Assad ljuga för media och skylla på någon annan beväpnad grupp i landet, men nu vet hela världen sanningen.

Trots regimens försök att stoppa medier från att resa in i landet och att slå ner på dem som rapporterar inifrån så fortsätter rapporterna att komma ut. Det går inte längre att dölja övergrepp, som man kunde med till exempel massakern 1982 i Hama, säger Faraj Bayrakdar.

Och det gör Bashar al Assad nervös - för när han skickar ut både stridsflygplan och stridsvagnar för att möta demonstranter, undrar förstås världen varför. Vad är det för vapen som de beväpnade grupperna skulle ha? frågar sig Faraj Bayrakdar.

Men det svåraste är inte att störta en diktator utan att bygga upp samhället igen efter revolutionen, säger Faraj Bayrakdar. För efter decennier av diktatur i många arabiska länder har de lyckats förstöra allt från ekonomin till utbildningsväsendet och människornas moral.

Och videorna från demonstrationerna är också det som kommer göra det omöjligt att neka kvinnor lika rättigheter i de nya demokratierna, tror Faraj Bayrakdar.

För där är det uppenbart att de spelat en lika stor roll som männen i demonstrationerna - och bara det har gett dem en bättre position.

Och även om läget nu verkar bli alltmer oroligt i landet så tror Faraj Bayrakdar att det är för sent att backa ur. Syrierna har redan offrat tillräckligt mycket för att inte nöja sig med en halv revolution.

På svenska har Faraj Bayrakdar givit ut diktsamlingen "Språkets och tystnadens otaliga svek" från 2006 som skrevs på cigrattpapper under de fjorton åren han satt fängslad och blev torterad i syriskt fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".