Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nobelpristagaren Imre Kertész nya bok

Publicerat tisdag 19 oktober 2004 kl 12.28

Likvidation är titeln på en ny roman av Imre Kertész, nobelpristagare i litteratur för två år sedan. Den anknyter till Mannen utan öde, Fiasko och Kaddisch för ett ofött barn. Magnus Florin har läst Likvidation av Imre Kertész, i översättning av Ervin Rosenberg.

Såvitt jag förstår var ”Likvidation” ännu under skrivande när Kertész mottog nobelpriset och det avspeglades i pristalet. Han sade där: ”Jag känner att när jag låter mina tankar kretsa kring Auschwitz’ traumatiska verkan, så leder det mig fram till grundfrågorna om den samtida människans vitalitet och kreativitet; och när jag tänker på detta sätt om Auschwitz, så tänker jag, kanske paradoxalt, snarare på framtiden än på det förflutna.” Han säger också i pristalet att han känner ”tacksamhet för kärleken som har räddat mig och håller mig vid liv än i dag”.

Kertész hade i sina böcker, med ”Mannen utan öde” som det centrala verket, skildrat hur just de livsbejakande krafterna hos människan kunde göra Förintelsen möjlig. - Hoppet och kärleken bedrog och förblindade - och spelade med i koncentrationslägrens maskineri och fortsätter att spela med i den andra förintelse som är glömskan. Vägran till liv blir i det läget en giltig motståndshandling, som hos författaren i ”Kaddish för ett ofött barn”, som inte vill sätta barn tll världen. Han, eller en dubbelgångare till honom, dyker upp i Likvidation - han är född i koncentrationsläger, lever i skuggan av det och tar slutligen sitt liv. Året är 1990, srax efter murens fall. Författarens handling kastar en skugga över de överlevande vännernas liv. En av dem - bokens berättare - söker nio år senare i författarens efterlämnade papper efter en förklaring, ett sammanfattande verk, en slutgiltig roman. I stället för den finns ett skådespel, en komedi, med författarens vänner på rollistan och med en handling som spöklikt föregriper deras öden. Romanen visar sig vara bränd på författarens egen order av hans före detta hustru, hennes namn är Judit. Och med henne nämnd kan jag nu säga att Imre Kertesc just i henne verkar öppna en port tillbaka till kärleken och hoppet och till en mer försonlig syn på glömskan. ”Nu återstår bara att tänka på hur vi skall gå vidare”, säger Kertész i sin nobelföreläsning, och det är just det som sker i ”Likvidation”. Hur kan Judit, överlevande till föräldrar som försvann i förintelsen, leva vidare? Kertész flyttar perspektivet till andra generationen. Han är inte ute efter att lösa traumat genom att låta det försvinna. Läget är skört och oavgjort. Romanen slutar med dataskärmens vägval mellan två alternativ: ”Avbryt” eller ”Fortsätt”. Leva eller dö, livsvägran eller kärlek och hopp. Den dubbelheten skakar boken ”Likvidation”.

Magnus Florin

magnus.florin@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".