Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kulturlag ska möta EU-krisen

Publicerat måndag 27 februari 2012 kl 09.00
Danska kulturministern söker exempel på kultur som gör skillnad
(3:58 min)

Danmark är EU:s ordförandeland sedan årsskiftet. Nu har kulturminister Uffe Elbaek ställt upp sitt eget arbetslag för att möta den pågående krisen. I dag och i morgon hålls ett möte i Köpenhamn under flaggen Culture Team 2012 med målet att diskutera kulturens betydelse för ett samhälle kris.

Uffe Elbaeks lag består av tolv kulturpersonligheter från olika länder som under våren ska ut och leta efter europeisk kultur som gör skillnad i samhället.

– Jag hoppas att med initiativet stärka kulturens synlighet i politiken, säger han.

Och genom konkreta exempel på hur kultur gör skillnad i samhället hoppas han att konstnärerna både kan ställa nya frågor och kanske erbjuda svar på hur man kan förstå EU:s ekonomiska och politiska kris.

De närmsta dagarnas diskussion ska också bli avstamp för ett manifest som deltagarna i kulturlaget ska formulera under våren och som ska presenteras för makthavarna i Bryssel.

Uffe Elbaek ser inga risker med att skriva ett manifest om kultur utan hoppas att det kommer kunna ge en lägesbeskrivning av Europa idag och ge exempel på kultur som bär på kraften att förändra samhället.

Två svenska deltagare är inbjudna att ingå i Uffe Elbaeks kulturlag, FN:s generalsekreterares särskilda representant i frågor som rör sexuellt våld, Margot Wallström, och koreografen Efva lilja. Och Efva Lilja har höga förväntningar inför mötet och tror på möjligheten att föra fram kulturens betydelse under våren.

– Det är för fattigt att tänka livet som ekonomi och i ett så kommersialiserat samhälle som vi lever i där ekonomin är så styrande så måste vi värna andra värden i det mellanmänskliga och i det som ger oss en förståelse i den tid vi lever och för mig är konsten en otroligt viktig källa i relation till det, säger hon.

Efva Lilja har egna intryck av hur eurokrisen påverkat vänner och kollegor och hon tror att kulturen kan verka både uppmuntrande och tröstande.

– Jag har en hel del vänner i Grekland och spanien som är hårt drabbade av den ekonomiska krisen och jag får dagligen mejl som handlar om att våga tro och lita till sin syn, analys, sin vilja och vision. I tider av kris är också det som ger vila, åt både kropp och själ, underhållningen av betydelse. Men viktigt är också det som kan genererar nya sätt att tänka, ny kreativitet. Det som kan väcka hopp och tilltro till något annat. Och då är konsten där, säger hon.

Och Efva Lilja tycker att det är spännande att se hur samarbetet med politiker kan se ut.

– Jag vill påverka synen på vad som utgör en god kulturpolitik och politik för att medverka till ett samhälle där vi kan leva uppmärksamma, kreativa och inkännande och medkännande och seende för då blir det roligare och intressantare att leva. Och i tider av kriser är det ännu viktigare, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".