Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Optimism om Syriens framtid, trots blodbadet

Publicerat onsdag 18 april 2012 kl 07.46
Jasim Mohamed: ”Hur i herrans namn kan vi stå så handfallna?”
(3:57 min)
Mousa Elias spelade luta vid Syrienkvällen på Kulturhuset i Stockholm. Från vänster: Faraj Bayrakdar, Amanda Ooms, Ghayath Almadhoun, Mousa Elias.

Trots att FN skickat fredsövervakande observatörer till Syrien har rapporterna om dödande fortsatt att komma in. I går var det Syriens nationaldag och Svenska Pen arrangerade en kväll om Syrien på Kulturhuset i Stockholm.

Kvällen började med de senaste rapportena om minst ett fyrtiotal döda under tisdagen och samtalet mellan poeterna Faraj Bayrakdar, Ghayath Almadhoun och Jasim Mohamed kom att handla om varifrån det brutala våldet kommer.

– Det finns två anledningar till att våldet är så brutalt och skoningslöst säger Faraj Bayrakdar. Dels är den syriska regimen en av världens äldsta diktatruer. Och i takt med att diktaturen åldras, så åldras och förstärks också den sjukdom som gör diktatorn kapabel att döda för att behålla makten, säger han.

– Sedan är det det att omvärlden inte reagerar tillräckligt starkt, för att det inte ligger i omvärldens direkta intresse, säger han.

Ändå är Faraj Bayrakdar faktiskt mer optimistisk idag än han var i höstas. 

-- Folk kommer inte ge upp kampen för att störta Bashar al Assad, repressalierna från regimen skulle bli minst lika hårt som militärens våld är idag, säger Faraj Bayrakdar.

Poeten Ghayath Almadoun är lika övertygad om att den syriska regimen kommer att falla. Han växte upp i Syrien och beskriver hela landet som en enda stor säkerhetstjänst.

– Så fort man anländer på flygplatsen befinnar man sig i säkerhetstjänstens händer, säger Ghayath Almadhoun.

Men själv tror han att våldet är Bashar al Assads sätt att försöka kontrollera befolkningen, något han länge lyckats. Samtidigt är han bra på att ljuga.

– Nu ljuger han för Kofi Annan - och säger att bombningarna av civila har slutat - fast de inte har det, säger Ghayath Almadhoun.

Ghayath Almadoun, Faraj Bayrakdar och Jasim Mohamed är ense om att den syriska regimen närmast är fascsistisk och att ett tungt ansvar att ingripa nu ligger hos omvärlden.

Samtidigt som Penklubben förbereder kvällen inne i Kulturhuset äger en demonstration mot den syriska regimen rum på Sergels torg.

Kvällens konferencier poeten Jasim Mohamed berättar att han känner vrede inför omvärldens passivitet.

Och han är inte säker på vad yttrandefrihetsförespråkare egentligen kan åstadkomma, om inte bilder på dödade barn kan få FN att agera mer resolut.

– Frågan är till hela mänskligheten... hur i herrans namn kan vi stå så handfallna inför en sådan regim? Jag är faktiskt förvånad. När vi nu ser det varje dag.

Det senaste året har Faraj Bayrakdar slutat skriva poesi.

– Det känns inte viktigt just nu, poesin finns kvar inombords men nu måste all koncentration riktas åt att stödja revolutionen, det är min plikt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".