Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
kommentar

Det ska fan vara konsthallschef

Publicerat torsdag 19 april 2012 kl 08.30
Lyssna på Mårten Arndtzéns kommentar
(3:06 min)
Mårten Arndtzén

Idag fattar Lunds kommun beslut om ett nytt, reviderat uppdrag för konsthallen i stan. Detta sedan en medbogarenkät visat att alla lundabor inte är riktigt nöjda med sin konsthall.

Det ska fan vara konsthallschef.

Förväntningarna på en kommunal konsthall är många och motstridiga.

Den ska vara ett fönster mot stora världen, men också visa tillräckligt många av ortens egna talanger för att inte stöta sig med den lokala kultureliten.

Den ska ligga i framkant, konstnärligt, utmana och provocera. Och älskas av alla.

Den ska sätta kommunen på kartan och locka till sig nya skattebetalare, men också tillfredställa dem som redan bor där.

Om konsthallen misslyckas med något enda av detta så kan det gå som nu, i Lund. Medborgerliga missnöjesyttringar når fram till kulturnämndens ordförande, som beställer en medborgarundersökning. Av 1000 tillfrågade lundensare visar sig då en tredjedel hysa negativa tankar om sin konsthall. Varvid en grundlig översyn av konsthallens verksamhet genomförs.

Resultatet av den blev offentligt förra veckan, och visar att Lunds konsthall fungerar förträffligt. Den hör faktiskt till de främsta i landet - både vad gäller besöksfrekvens per capita, valuta för skattepengarna och uppmärksamhet i nationella medier. Och av de cirka 1000 besökare som besvarat konsthallens besöksenkät är två tredjedelar nöjda med utställningarna.

Men så var det ju den där resterande tredjedelen. De som inte gillar konsthallen. Men som måste göra det.

För deras skull klubbar kulturnämnden nu i eftermiddag ett reviderat uppdrag, med ny tonvikt vid strategisk marknadsföring och ett pedagogiskt arbete som ska genomsyra hela utställningsprocessen - från ax till limpa. Pålagor som kommunen har för avsikt att följa upp med täta utvärderingar, enligt detaljerade kriterier och nyckeltal.

Alltsammans ska dessutom präglas av "nytänkande och experimentlusta".

Man får hoppas att Lund efter all denna byråkratiska nit verkligen får en konsthall som faller alla på läppen. Risken är förstås att den snarare än experimentlusta kommer att präglas av ängslighet. Det brukar bli så när man ska ligga alla till lags.

Som föredöme nämner utredarna Moderna museet, som med sina höga besökstal och allt färre konstskandaler på senare år blivit alla politikers önskemuseum. Men Moderna museet finns ju redan, i Malmö - tio minuter med tåget från Lund. Liksom Malmö konsthall och Malmö konstmuseum - för att inte tala om vad som finns på andra sidan Öresundsbron.

Ska inte lärosätet Lund kunna hålla sig med en konsthall med en egen, lite mer krävande profil? Det är ju pinsamt.

Men det mest oroande med kommunens agerande är ändå den politiska klåfingrigheten i sig. Kulturnämnder ska inte detaljkontrollera kulturinstitutioners verksamhet. Då är det bättre att byta ut chefen, om man är missnöjd. Och ge den nya minst lika stor frihet, som den förra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".