Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kommentar Nya Sedlar

Männen dubbelt så värdefulla som kvinnorna

Publicerat onsdag 25 april 2012 kl 07.46
Lyssna
(1:32 min)
1 av 5
Den nya tjugokronorssedeln pryds av Astrid Lindgren. Foto: Riksbanken.
2 av 5
Den nya hundrakronorssedeln pryds av Greta Garbo. Foto: Riksbanken.
3 av 5
Den nya femtiokronorssedeln pryds av Evert Taube. Foto: Riksbanken.
4 av 5
Den nya femhundrakronorssedeln pryds av Birgit Nilsson. Foto: Riksbanken.
5 av 5
Den nya tusenkronorssedeln pryds av Dag Hammarskjöld. Foto: Riksbanken.

Sex prominenta och framlidna personer ur den svenska kulturhistorien är utvalda. Astrid Lindgren, Evert Taube, Greta Garbo, Ingmar Bergman, Birgit Nilsson, och Dag Hammarskjöld. Tre kvinnor och tre män. Åh, så rättvist. Eller? Hannes Fossbo kommenterar.

Äntligen nya pengar. Och det blir ett slag för jämställdheten också, som de nya sedlarna utformas. Bort ska den sneddrivna könsfördelningan på våra nuvarande penningar av papper. Från en pinsam 66-procentig manlig majoritet till ett rungande 50-50.

 Åh så rättvist!

Eller ja, det är ju inte helt rättvist.

Men det är ju inte fördelningan av monetära medel mellan könen i verkligheten heller.

Till exempel har de tio rikaste männen i Sverige en sammanlagd förmögenhet på 790 miljarder kronor. Att jämföra med de tio rikaste kvinnorna som tillsammans har 130 miljarder. En sjättedel av killarnas pengar. På de nuvarande, och alltså snart gamla, sedlarna är det än värre. Damerna på 50-lappen och tjugan, och herrarna på de högre valörerna. Tillsammans är männen värda 1600 kr mot kvinnornas 70 kr.

Men historien upprepar sig. Förvisso har inte kvinnorna fått de minst värdefulla valörerna den här gången, det blir varannan damernas på de nytryckta sedlarna. Astrid Lindgren på tjugan, Evert Taube på 50-lappen, Greta Garbo på hundringen, Ingmar Bergman på den nya tvåhundralappen, Birgit Nilsson på femhundringen och Dag Hammarskjöld på tusingen. Tillsammans har männen på de nya sedlarna ett värde av 1250 kr mot kvinnornas 620 kr.

Männen är dubbelt så mycket värda som kvinnorna.

Det är bättre nu, men det är inte bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".