Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nationella lagar ska gälla vid förtalsmål inom EU

Publicerat torsdag 26 april 2012 kl 14.50

Det rättsliga utskottet i Europaparlamentet har antagit ett betänkande som Cecilia Wikström (fp) lagt fram. Förslaget går ut på att om någon vill stämma exempelvis en tidning, radio- eller tv-kanal i ett annat land för förtal, så ska man använda den lagstiftning som gäller i landet där publikationen eller sändningen har sin huvudsakliga målgrupp, eller om det är svårt att fastställa där den har sin redaktion.

Hittills har det ofta rått oklarhet kring förtalsmål inom EU. Frågan har varit om det är lagstiftningen i det land där den som känner sig kränkt - eller lagstiftningen i det land där mediet befinner sig - som ska gälla. 

– Det nuvarande systemet skapar en oklarhet där en svensk tidning kan stämmas för att ha förtalat en utländsk person i exempelvis Storbritannien. Trots att den svenska tidningen kanske bara har en minimal utgivning i Storbritannien riskerar man idag att behöva försvara sig enligt brittisk lagstiftning.

– Det är helt enkelt inte rimligt att en nyhetsredaktion ska förväntas känna till förtals- och skadeståndslagstiftning i 27 olika Europeiska länder när de ska avgöra vad de får publicera. Den rådande situationen riskerar att leda till självcensur från mediernas sida vilket är oacceptabelt säger Cecilia Wikström (FP) i ett pressmeddelande.

Europaparlamentets rättsliga utskott har därför antagit ett initiativbetänkande med ett konkret lagstiftningsförslag med ett tillägg i den så kallade Rom II-förordningen. Man begär att EU-kommissionen snarast ska lägga fram som ett formellt förslag.

Den ansvarige kommissionären Viviane Reding har lovat att återkomma med ett lagförslag som går i samma riktning som Wikströms betänkande. 

– Efter ett intensivt förhandlingsarbete med kollegorna i utskottet är det mycket glädjande att ett enhälligt utskott skickar den här tydliga signalen och jag ser fram emot det slutliga antagandet av rapporten i plenum redan den 10 maj. Det är också mycket glädjande att kommissionen nu får en tydlig signal om hur lagstiftningen bör utformas, säger Cecilia Wikström i pressmeddelandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".