Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

E-böcker ökar mest i Indien

Publicerat tisdag 8 maj 2012 kl 07.46
Lyssna på reportaget
(1:56 min)

Intresset för digitaliserad litteratur växer på flera håll i världen. Det visar en stor internationell marknadsundersökning där människors elektroniska läsvanor i tio länder, däribland - USA, Storbritannien och Indien granskades. Och i Indien, där e-boksförsäljningen redan är hög, väntas den växa avsevärt inom kort.

– Indien är en växande marknad. Internetanvändarna har en stor aptit för e-böcker, säger Jo Henry, marknadsundersökare på Bowker.

I Indien har 24 procent svarat att de köpt e-böcker under det senaste halvåret. Detta gör landet ledande, tätt följt av Australien, Storbritannien och USA på mellan 21 och 20 procent. 
På bottenplaceringen hittar vi Frankrike. Där svarade endast fem procent att de konsumerat e-böcker under samma period.

Och E-böckerna tycks vara här för att stanna. I Indien svarar mer än hälften av de tillfrågade att de är benägna att köpa e-böcker inom det närmsta halvåret.

En nyckelfråga har varit om e-böckerna rent av lockar nya läsare.
Undersökningen visar att det i huvudsak är de som redan är inbitna läsare av pappersböcker som även konsumerar e-böcker.

Eftersom tillgången till internet är avgörande för möjligheten att kunna köpa e-böcker kan det ha bidragit resultatet. Men vem är den typiska e-boksläsaren?

– De som köper e-böcker är välutbildade, bor i större städer och har en fast anställning vilket för med sig en god ekonomi och konsumenten är oftast ung och man, säger Jo Henry.

 Men Jo Henry menar att det finns grupper som utmanar typbilden.

– Det visar sig att i både USA och England är det högkonsumenten som är snabb på att följa med i utvecklingen och högkonsumenten är oftast äldre kvinnor.

Patrik Lindqvist
kulturnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".