Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Partnersamtal om e-böcker avbryts

Publicerat torsdag 3 maj 2012 kl 07.46
"Författare skulle själva kunna få statligt stöd för att digitalisera äldre titlar"
(2:02 min)

Nyligen bildade Svenska Förläggareföreningen och Svensk Biblioteksförening en arbetsgrupp för att diskutera hur bibliotekens e-boksutlån ska bekostas, men igår brakade diskussionerna samman. Den nuvarande situationen hotar informationsfriheten, hävdar Svensk Biblioteksförenings generalsekreterare Niclas Lindberg.

Den principiella skillnaden mellan e-böcker och pappersböcker blir allt mindre. Nyligen beslutade Kulturrådet att e-böcker skulle få förlagsstöd och försäljningen går kontinuerligt uppåt.

Men vissa knutar förblir olösta - bland annat frågan om hur bibliotekens utlån ska bekostas.

I dag innebär varje enskilt e-bokslån en kostnad på 20 kronor för biblioteken vilket lett till att när bästsäljare som Zlatan Ibrahimovics självbiografi nått bibliotek runt om i landet så har utlåningskostnaderna slagit i taket.

Nyligen bildade därför Svenska Förläggareföreningen och Svensk Biblioteksförening en arbetsgrupp för att diskutera problemet, men igår brakade diskussionerna samman.

Niclas Lindberg är generalsekreterare för Svensk Biblioteksförening och menar att frågan om hur e-böckerna ska bekostas handlar om hur informationsfriheten ska värnas.

– Det slår mot bibliotekens användare och mot biblioteken som idé: att tillgängliggöra information fritt utan censur eller hinder, säger Niclas Lindberg.

-- Om man inte lyckas lösa den ekonomiska frågan så blir det bibliotekens användare som blir lidande, säger han.

Från Svensk Biblioteksförenings sida har man föreslagit en abonnemangsmodell liknande den som finns inom universitets och högskolebiblioteken.

– Modellen är ju prövad inom en annan del av bibliotekssektor i Sverige - det blir enkelt för biblioteken att förvärva och budgetera abonnemangen och man vet vilka titlar som ingår i abonnemangen, säger han.

Men Svenska Förläggareföreningen har inte varit intresserad av en sådan modell utan vill hålla kvar vid den licensfinansierade modell som man tidigare föreslagit.

Svenska Förläggareföreningens vd Kristina Ahlinder menar att den kommersiella marknaden måste värnas och att en abonnemangsmodell inte är tillräckligt överblickbar.

– Den modellen kändes mer osäker och otrygg, när marknaden är så liten och kanske 85 procent av alla ebokbsköp går till biblioteken måste vi få igång en kommersiell marknad, säger hon.

Efter att partnerna har försökt lösa e-boksfrågan inom branschen vill Niclas Lindberg nu bolla frågan till kulturministern - och begär ett politiskt ställningstagande i e-boksfrågan.

– Då återstår tycker jag för politiken att gripa sig an diskussionen och delta i debatten.

Ett möjligt nästa steg i frågan skulle kunna vara att biblioteken vänder sig direkt till författare vars äldre titlar inte är digitaliserade - och delfinansiera en sådan digitalisering, säger han.

– Till exempel författare som sitter på eboksrättigheterna själva skulle kunna möjlighet att få statligt stöd för att digitalisera sina äldre titlar och biblioteken skulle via sina mediebudgetar kunna vara med och delfinansiera en sådan digitalisering, absolut, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".