Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
recension | litteratur

Murnane en oförliknelig författare

Publicerat måndag 7 maj 2012 kl 07.46
Mikael Timm: "Berättelsen och läsaren föds igen och igen och igen"
(3:46 min)
Gerald Murnane. Foto: Golvan Arts Management.

Australiensaren Gerald Murnane kan räknas som en av vår tids verkliga kultförfattare. Han syns nästan aldrig i media, reser aldrig och har en sparsmakad produktion. Han nämns ibland i Nobelprissammanhang. Den nya boken, Korntäppa, handlar om Murnanes uppväxt.

Det finns författare som i likhet med Stendahl vill skriva för framtiden. Det finns författare som är  bundna till det förflutna. Och så förstås alla som till varje pris vill vara samtida.

Men det finns också författare som har en egen tideräkning. De är inte bara originella, de är oförlikneliga. I den lilla gruppen finns Gerald Murnane. En författare med liten produktion, en författare som knappt visar sig i litterära sammanhang – han lär inte ha lämnat delstaten Victoria i Australien någonsin under sina dryga 70 år. En författare som har sitt tema och håller sig till det. Temat är slättlandskap, tvåvåningshus och hästkapplöpningar. Och visst ja – avlägsna kvinnor.

Murnane har jämförts med Proust eftersom han skriver om barndomen. Men Proust återskapar sin barndomsvärld, Murnane skriver om sin inre barndom. Vad han läste som barn, eller rättare sagt, vilka bilder han såg framför sig när han läste australiensisk underhållningslitteratur på 40- och 50-talen. Se där en författare som vet att avgränsa sitt ämne. Men också att vidga det – läsandet föregår ju skrivandet.

Och onekligen en författare man blir nyfiken på. En bra bit in i boken undrar jag fortfarande över vad han vill berätta. Enligt baksidestexten ger Korntäppa en inblick i hans skrivande. Det gör den naturligtvis inte. Den ger utblickar över slätten, tomheten och viktigast – glimtar av möjligheten att fullt ut forma sitt eget liv.

Det finns ingen litterär dogm bakom begränsningarna. Murnane avgränsar sig därför att han varken kan leva eller skriva på något annat sätt. Han skriver om vad han ser för sitt inre och det gör han så subtilt att man snart börjar se det han visar: ensamma människor, hus i förorten, hus på landet med utsikt över slätten. Och utan att man märker det är så man plötsligt mantalsskriven i den där världen som på en och samma gång är översiktlig som en karta och smärtsamt mystisk som en neuros.  Och då börjar läsaren skapa sina egna bilder och är alltså på väg att bli sig själv. Och det tror jag är Murnanes syfte. Han är mer än någon annan nutida författare individens försångare. Det är individens blick som får världen att se ut som den gör

Den andre store australiensiske författaren Patrick Whites värld var det storslagna landskapet, kroppar, passion sinnlighet. Murnanes rike är orden. Visst finns fadern och modern i bakgrunden. En farbror, lika excentrisk som författaren själv, får lite större plats men annars växer pojken upp mer i texten än i det verkliga Australien. Murnane murar igen alla sprickor i sin berättelse, sprickor som kunde låta läsaren se den sociologiskt mätbara omvärlden och boken sluter sig om sig själv. I isoleringen finns energin. Ur instängdheten föds friheten. Korntäppa är berättelsen om ett stilla liv, om diktens kraft och varje människas oändliga möjligheter att finna sig själv och därmed skapa sig själv. Texten vidgas nästan omärkligt och i de små valens vidsträckthet föds både berättelsen och läsaren igen och igen och igen.

Kommen till slutet börjar jag om. Jag vet fortfarande inte vad en Korntäppa är, men jag tror att jag numera lever i en.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".