Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Litteraturfestivalen Palfest når Gaza

Publicerat måndag 7 maj 2012 kl 07.46
Intervju: Omar Robert Hamilton Producent för PalFest
(1:41 min)
Banderollerna för Palfest uppsatta i Gaza.

I helgen startade den femte upplagan av den Palestinska litteraturfestivalen Palfest. I år genomförs den i Gaza, något som har varit ett mål sedan festivalen startade 2008. Kulturnytt nådde Omar Robert Hamilton, festivalens producent, på telefon.

Mårten Arndtzéns rapport från 2011 års festival:

Palfest syftar till att knyta kulturella band mellan Arabländer och stödja det Palestinska uppropet till en intellektuell och kulturell bojkott av Israel.

Förra årets festival som var i östra Jerusalem slutade i stenkastning och tårgas. Eftersom festivalen i år hålls i Gaza har processen för inresetillstånd för Egyptiska författare, bloggare och journalister varit omfattande.

– Det gick inte direkt smidigt men till slut fick vi hit alla. En del tog längre tid än andra att få in, men nu sen ett par timmar tillbaka så är alla här, säger Omar Robert Hamilton.

Vad är huvudtanken bakom Palfest, Varför finns Palfest?

– Vi tror på att forma riktiga kulturella kontakter och riktiga civila partnerskap istället för att vänta på att regeringarna ska fixa ett av världens längsta och mest orättvisa problem.

Och varför är det så viktigt att knyta kulturella band mellan Arabländer?

– Vi tror att det kommer att behövas ett större globalt samarbete. Arabvärlden är stor. Alla delar de mer eller mindre samma kultur och språk men de är åtskilda av koloniala gränser och de koloniala gränserna har varit totalt katastrofala för de här länderna. Så nu om revolutionerna kommer att vinnas och vi plötsligt kommer att befinna oss i en situation där Arabländerna varken är utlämnade till makter utifrån eller sina egna diktatorer, så måste vi börja samarbeta intelllektuellt, ekonomiskt, politiskt och kulturellt ... och det här är en början på det.

Kan du förklara varför ni vill ha en intellektuell och kulturell bojkott av Israel?

– Det är effektivt och fullt görbart... de försökte slåss med tankbilar med bara stenar... det fungerade inte.

Men eftersom att kultur kan fungera som en brygga mellan människor och hjälpa dem förstå varandra. Finns inte risken att en intellektuell och kulturell bojkott bara får motsättningarna att öka?

– Varför ska man bjuda in sin förtryckare i sitt hem, för att diskutera litteratur?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".