Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Svag start för kulturarvsjobb

Publicerat måndag 6 augusti 2012 kl 07.47
Reportage: Kulturarvslyftet som inte lyfte
(3:30 min)

Regeringens satsning kulturarvslyftet som redan i år skulle ge 1200 långtidsarbetslösa kulturarbetare jobb, går betydligt sämre än väntat. Än så länge har bara ett femtiotal personer fått arbete, det är bara fyra procent av målet när halva året redan har gått.

Noterat 6/8:

Museer och hembygdsföreningar har svårt att få fram de resurser som de behöver i medfinansieringen. Kalmar läns museums chef Örjan Molander anser att projektet är underfinansierat och för kortsiktigt för att delta i.

– Vi har ju jobbat med sådana här projekt tidigare med långtidsarbetslösa och personer med olika former av arbetshandikapp. Vår erfarenhet är att man måste jobba väldigt långsiktigt för att få det att fungera. Det kan ta ett par, tre år innan ett sådant här projekt fungerar fullt ut. Innan man får ett riktigt bra resultat utav det, säger Örjan Molander.

Det går minst sagt trögt för regeringens treåriga arbetsmarknadsåtgärd för att digitalisera, inventera och vårda kulturarvet. Ett av problemen är att de ideella föreningar och institutioner som har behov av att genomföra projekt inte har pengar för medfinansieringen som krävs.

Örjan Molander tycker att regeringen borde lyssnat på den kritik som framförts.

– Det känns ju väldigt synd. Man önskar ju att alla vi museer skulle tycka att det här är riktigt bra, att vi är beredda att haka på och göra något riktigt bra utav det, säger han.

– Men vi har ju framfört de här synpunkterna redan från dag ett, när de första diskussionerna började kring Kulturarvslyftet. Vi har ju framfört att med de här förutsättningarna så tror inte vi att  det kommer att bli den uppslutningen som regeringen vill. Och det är precis så det verkar bli nu tyvärr.

Regeringen har satsat 800 miljoner kronor på Kulturarvslyftet. Hittills har bara en ytterst marginell del av pengarna kommit till användning, knappt en promille av pengarna för treårsbudgeten 700 000 av 800 miljoner.

Karin Linder, förbundsordförande för Akademikerfacket för kultur och kommunikation, säger att regeringen måste ändra finansieringen så att det blir full kostnadstäckning om satsningen ska kunna genomföras.

– Det är olyckligt att de inte har lyssnat. Dels för hela sektorn för det är ganska många som har kommunicerat att det är för dyrt, men det kommer ju att innebära att de här pengarna fryser inne, att de inte används. Och den kulturpolitiskt största satsningen 2012, det bidde... en tummetott.

Marianne Lundberg på Riksantikvarieämbetet, som administrerar kulturarvslyftet säger att det trots stort intresse blir svårt att nå målen med 1 200 anställningar i år.

--  Om man tittar på kulturarvssektorn när det gäller museer och när det gäller hembygdsföreningar, så har de svårt att klara finansieringen. De har redan idag väldigt knappa resurser för den verksamhet som de bedriver och har svårt att få fram de resurser som de behöver i medfinansieringen.

Kulturnytt har försökt få en kommentar från Lena Adelsohn Liljeroth, hon avböjer men Henrik Toremark som är stabschef på kulturdepartementet har trots den tröga starten gott hopp om satsningen och säger att man i dagsläget inte har några planer på att ändra finansieringen av Kulturarvslyftet.

--  Det gäller ungefär samma regler som när det gäller andra insatser inom arbetsmarknadspolitiken, så att jag tycker att det är ett generöst stöd, sedan tar det lite tid innan sådana här stora projekt kommer igång på allvar. Men vi känner oss lugna med att det här kommer att utvecklas väl, säger han.

Så man kan säga att 1 200 var att ta i, i överkant?

--  Det är för tidigt att svara på. vi får ju se nu på alla de ansökningar som har kommit in. Vi har ju inte räknat med att det ska vara 1 200 från början av året, men om det är 1 200 innan året är slut så är det gott så, så får vi räkna med att skala upp till 2 000 nästa år. Det är för tidigt att fälla den domen tycker jag, säger Henrik Toremark.

Anna Törnkvist
kulturnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".