Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kultur ger placeboeffekt

Publicerat måndag 27 augusti 2012 kl 08.54
Är kultur verkligen bra för hälsan?
(1:19 min)
Professor i statsvetenskap Sören Holmberg. Foto: Dan Hansson / SvD / SCANPIX

På Göteborgs universitet har man undersökt om kultur egentligen har någon effekt för den fysiska hälsan. Av niotusen tillfrågade visar det sig att konsumtionen av kultur snarast ger en slags placeboeffekt.

Forskarna på SOM-insititutet vid Göteborgs universitet har undersökt om det dels finns ett samband mellan att själv utöva kultur som till exempel att sjunga i kör, dansa, måla och hur man upplever sin hälsa, dels hur hälsan påverkas genom att man konsumerar kultur genom att gå på bio, teater, konserter eller utställningar.

En av undersökningens hypoteser är att själva utövandet inverkar mer positivt på hälsan än att bara konsumera.

Men undersökningen visar att det nästan inte alls finns något positivt samband mellan kultur och hälsa om man med hälsa menar att slippa konkreta fysiska besvär som hjärt/kärlbesvär, muskelvärk osv.

Det gäller både de som utövar eller bara konsumerar kultur. Däremot visar resultatet att en del av de som svarat upplever att de blir friskare av att konsumera kultur.

En av forskarna bakom studien är Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Han säger till Kulturnytt att resultatet var väntat eftersom det går i linje med tidigare forskning men det unika med den här undersökningen är mängden tillfrågade. SOM-institutet skickar sin årliga enkät till 9000 personer.

Inför nästa undersökning kommer forskarna även ta hänsyn till personlighetstyp när man undersöker sambandet mellan kultur och hälsa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".