Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Suzanne Brøgger gör upp med samtiden

Publicerat tisdag 28 augusti 2012 kl 07.46
Katarina Wikars om Suzanne Brøggers "Mogadonien"
(3:37 min)
Suzanne Brøgger. Foto: Daniel Roos

Den danska författaren har upprört ända sen hennes debut "Fräls oss ifrån kärleken" från tidigt sjuttiotal. Suzanne Brøgger är tillbaka. I sin nya bok riktar hon sig till Prinsen av riket Mogadonien. Mogadon är ett receptbelagt lugnande medel, en sömntablett. Katarina Wikars har läst hennes uppgörelse med samtiden, och danskarna.

Ärendet är glasklart, landet är ruttet, Suzanne Brøgger riktar sig till Prinsen av vad hon kallar Mogadonien. Mogadon är ett receptbelagt lugnande medel, en sömntablett, biverkan permanent dåsighet. Folket inte bara bedövar sig med tabletter, de fetmar, och tittar för mycket på teve. Vi lever i konsumtionssamhället, för den som inte visste det förut. Media fördummar, vi röstar på diverse vinnare medan demokratin vittrar sönder, Danmark har i yttrandefrihetens namn blamerat sig för världen, medelklassen är fixerad av inredning och ointresserad av att hjälpa de mest utsatta. Annat var det förr, det är på något vis den lite skrala slutsatsen av det hela. Till och med det gamla sexuella gränsöverskridandet har blivit ett massfenomen. Om det inte går att titta framåt får man titta tillbaka, och ibland är hon förbluffande lik Ulf Lundell i hans beklaganden i "Frukost på en främmande planet" som kom häromåret. De stora tittar ut och känner inte igen sig.

Suzanne Brøgger längtar tillbaka till en tid då fler kunde konversera på franska, det finns ett innan, men finns det ett efter? Hur ska vi skärpa vårt kritiska sinne? Nu när folket inte längre har förmåga att förstå vad det är de borde sakna. Borges, Henry Miller, Singer, hon har träffat dem alla, giganterna, och hon har en stark kärlek till Afghanistan, dit hon reste redan på sjuttiotalet. Nu för tiden är kunskapen om Orienten lika med noll i västerlandet. Och här kan hon utbrista: Det finns för få muslimer i Europa! Man ska alltid välja den ståndpunkt som ingen vill inta, som Didedot sa till Rousseau. 

Men det är här någonstans, som formen, breven till den högst verklige danske Drottninggemålen blir för klumpig, tar udden av kritiken. Varför ska hon skriva just till kungahuset? Och vem är denna uppläxande brevskriverska med Suzanne Brøggers hela erfarenhetsapparatur? Hon kallar sig ett offentligt fruntimmer som skriver brev, upprepar att hon inte är författare, en falsk blygsamhet, som bara blir kokett och obegriplig. Hon är kvinnan som ska ge sig ut i världen för att söka sina örhängen, som om denna pamflett över sakernas tillstånd skulle kräva ett uppdrag. Och hade det inte gått lika bra att skriva en essä, varför brev? Kanske för att det är en fin gammal tradition, som denna hemska datoriserade samtid tagit död på. Mot slutet låter hon läsaren förstå att det är den inre prinsen i oss alla hon vänder sig till. Det var så dags. 

Jag som är uppfödd på Brøggerska sentenser sedan tonåren på sjuttiotalet tröttnar då och då, för mycket dansk namedropping, för mycket förakt för vad hon kallar de lägre samhällsskikten. Samtidigt älskar jag det koncentrerade och samtidigt förströdda, antingen är man död eller också reser man vidare, ett gammalt grönländskt credo. Brøgger är en citatsamlerska av rang: Vi måste alla bli världsmedborgare, för de kan inte skicka hem varandra. Och så slutligen kommer hon på att det nog ändå är männens fel alltihopa, finanskrisen, klimatkatastrofen, och man behöver bara besöka en herrtoalett på en bensinmack för att förstå varför.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".