Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Farhågor och förväntningar inför tredelad Hobbit

Publicerat torsdag 6 december 2012 kl 16.37
En bok blir tre filmer.
(4:52 min)
The Hobbit blir tre filmer. Foto: SF Film.

Hur mycket film kan man egentligen kräma ur en barnbok på runt 270 sidor från 1937? Svaret på den frågan finnas i Peter Jacksons filmatisering av Tolkiens The Hobbit som går upp på svenska biografer nästa vecka.

Från början var det tänkt att bli två filmer men i somras kom bud om att det blir en trilogi. Regissören Peter Jackson ansåg att man hade allt för mycket bra material.

"Bilbo - en hobbits äventyr" utspelar sig före Härskartriologin, som även den filmatiserades i regi av Jackson. I det sistnämnda fallet så fanns underlaget att hämta ur tre böcker. I fallet Hobbit-triologin finns det bara två.

- Jag är lite, lite skeptisk, det kan kanske funka om man lyckats göra det på ett bra sätt, men jag måste erkänna det är lite nervöst, säger Martin Andersson i  Tolkiensällskapet Mithlond (Mithlond är alviska för De Grå Hamnarna) i Göteborg.

Vilken har varit Jacksons största utmaning?

- Jackson har nog velat att filmerna ska gå i linje med boken, samtidigt så har han nog haft en del kamp med andra som velat göra det mer "Hollywood", säger Ann-Charlotte Lagerqvist, även hon från Tolkiensällskapet Mithlond.

Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.