Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Svensk filmpolitik kan förlora på frihandelsavtal"

Publicerat måndag 3 juni 2013 kl 07.46
"Konstigt om USA kan blockera svenskt filmstöd"
(2:58 min)

Sverige kan få svårare att bedriva en självständig politik på filmområdet. Det befarar de svenska professionella kulturskaparnas intresseorganisation Klys inför EU:s förhandlingar om ett frihandelsavtal med USA.

- Nu har vi till exempel en filmtjänst som heter Voddler i Sverige, men säg att det dyker upp nya filmtjänster på nya, kanske okända områden. Vi vill att det ska finnas möjligheter att i så fall införa åtgärder och politik till skydd för kulturell mångfald även i de fallen, säger Klys förbundssekreterare Ulrica Källén Lörelius.

Det handlar alltså om att kunna stödja sådana tjänster kulturpolitiskt, fortsätter Lörelius:

- Det är väl där då som det blir väldigt konstigt om amerikanska aktörer ska ha möjlighet att söka exakt samma stöd eller om de skulle ha möjlighet att blockera möjligheten för Sverige att utveckla filmstödsreglerna i det svenska filmavtalet.

Var förhandlingarna kommer att landa vet ingen idag. Det är heller inte klart vad EU respektive USA ska ha rätt att förhandla om för att få fram ett frihandelsavtal. Avtalet syftar till att få bättre tillväxt och fler jobb genom färre handelshinder.

EU-kommissionen har föreslagit att den ska få ett förhållandevis fritt mandat och med andra ord kunna förhandla exempelvis också om audiovisuella tjänster. Det är det som Klys och dess systerorganisationer i den europeiska koalitionen för kulturell mångfald ECCD befarar kan hota först och främst den europeiska filmindustrin.

- Vi tror snarare att för skapa bättre och ökad sysselsättning inom film- och tv-området så behöver vi freda och säkerställa nationell filmpolitik, säger Ulrica Källén Lörelius.

Källén Lörelius hänvisar till den engelskspråkiga dominansen i film- och tv-utbudet:

- Vi tror att den dominansen kan riskera att tränga undan lokal, regional och nationell kultur, och film, och i och med att vi ser den risken så menar vi på att det här är något som måste fredas helt enkelt, säger hon.

Det tycker också de flesta i EU-parlamentet. De röstade nyligen igenom en resolution om att kommissionen inte ska få förhandla om audiovisuella tjänster. Parlamentet har inget formellt inflytande över mandatet, men vad det tycker kan ha en opinionsbildande effekt på EU:s handelsministrar som ska besluta om mandatet den 14 juni.

Av de svenska EU-parlamentarikerna följde de borgerliga den svenska regeringens linje att mandatet ska vara förhållandevis fritt. Den allmänna uppfattningen ibland dem är att man inte kan gå in i en förhandling med ett undantag. Däremot kan det bli undantag under resans gång, säger flera av dem till Kulturnytt. Samma uppfattning hade alla svenska socialdemokrater utom en, Marita Ulvskog. Hon röstade i likhet med bland andra miljöpartisterna Carl Schlyter och Isabella Lövin för undantaget, och nu hoppas Klys att budskapet från EU-parlamentet ska gå fram:

- Jag tycker att det vore konstigt om man inte tar stark ställning hänsyn till vad de sagt, säger Källén Lörelius.

Berit Nygren
berit.nygren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".