Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Cindy Sherman: "Untitled horrors" på Astrup Fearnley

Publicerat måndag 10 juni 2013 kl 07.46
Hedvig Weibull har sett Cindy Shermans Untitled Horrors i Oslo
(3:50 min)
Cindy Sherman "Untitled #470" från 2008. Foto: Cindy Sherman & Metro Pictures Gallery/Moderna Museet

Skräckel, filmklichéer och mängder av namnlösa kvinnor. Det är något av innehållet i den uppburna konstnären Cindy Shermans konstproduktion och i utställningen "Untitled Horrors" som just nu visas på Astrup Fearnleymuseet i Oslo. Kulturnytt har varit där:

Foton av kvinnor, utklädda - till kvinnor.

Det är där det börjar, i stora, färgstarka format, som kvinnan med den röda klänningen som stirrar stint på betraktaren.

Vid första anblick ser det ut som porträtt - men tittar man igen är det tydligt att det här är masker som framställs.

Eller nidbilder.

Hårt sminkade framhäver kvinna efter kvinna sina ansiktsdrag, karaktärsdrag - utan den där lilla nödvändiga känslan för hur man uppfattas av omgivningen.

Och det finns något krampaktigt över sättet att ropa på uppmärksamhet i de här bilderna av Cindy Sherman från slutet av tvåtusentalet och framåt.

Men detta är bara den välmanikurerade portalen in i den skräckelvärld som sedan visas upp i bild efter bild.

Först är motiven inte helt tydliga och kanske vill jag inte gärna se efter heller, men tvingas gå nära.

Mögel, död och förruttnelse i olika variationer och det är som att kroppen reagerar automatiskt mot bilder av enorma variga blemmor, avhuggna lemmar - eller håriga, smutsiga könsorgan.

Cindy Sherman utgår från skräck- och porrgenrer men överdriver komponenterna och exponerar dem på ett mardrömslikt sätt.

Här finns ingen förmildrande dramaturgi, här kan man inte titta på klockan och hoppas att det snart är över, för här finns inget slut på eländet.

Och min teori är att man kan förstå både de senare bilderna av kvinnor i märkliga utstyrslar, och skräckbilderna, genom att gå tillbaka till en tredje kategori av Cindy Shermans bilder - de klassiska stillbilderna som liknar pastischer ur filmhistorien från 70- och 80-talet.

Ta Untitled film still nummer 30 från 1979; en kvinna står med sminket rinnande under ögonen. Eller Untitled 153 från 1985 - en kvinna livlös med jord i ansiktet.

Rollerna är stereotyper vid det här laget, från otaliga melodramer och deckare - och i den konventionella dramaturgin har hon här redan blivit sekundär.

För när historien går vidare - är det med jakten på förövaren eller svikaren - och då har kvinnorollen redan blivit en biroll, från och med nu ointressant och som dessutom tillhör den manliga huvudrollen, mannen som åsamkat all smärta.

Men genom sina stillbilder stannar Cindy Sherman kvar på punkter i historien, hos den patetiska kvinnan, hur irriterande passiv hon än må vara.

Men det är också här det händer.

Konstnären tittar på kvinnorollen med skepsis, publiken tittar på henne med skepsis, men kvinnan i fotografiet kan inte få syn på sig själv.

Cindy Sherman kan påpeka vilka berättelser det finns om flickvänner, offer, horor, kroppar och deras tillstånd.

Men kvinnorna i hennes bilder ser inte hur de överdriver, att vad de gör är kopplat till hur andra reagerar på dem.

Och hur ska de då kunna välja vilket liv de borde föra, vilken story de tillhör, vilka förövare eller välgörare de ska förhålla sig till, vilket liv som är autentiskt, eller åtminstone viktigt.

I äcklet inför inlåsningen och vreden över maktlösheten exploderar Cindy Sherman i våldsamma variationer i Untitled Horrors.

Utställningen är ett samarbete med Moderna Museet och Kunsthaus Zürich in Schweiz och pågår till 22 september. Därefter kommer utställningen till Moderna Museet i oktober 2013.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".