Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nackabibliotek plockar ut vinst

Publicerat tisdag 11 juni 2013 kl 07.46
Nackabibliotek plockar ut hundratusentals kronor i vinst
(2:15 min)
Foto: Scanpix

Det privata biblioteket Dieselverkstan i Nacka plockar ut vinst. Nacka är en av få kommuner i landet som lagt ut biblioteken på entreprenad, och först ut var Dieselverkstadens bibliotek AB, som sedan årsskiftet även driver biblioteken i Älta och Saltsjöbaden. På två år har företaget delat ut 360 000 kronor till sina aktieägare. Margareta Swanelid är ekonomiskt ansvarig i Dieselverkstadens bibliotek AB:

- Vi har en grundlön men vi har ingen semesterersättning eller ob-tillägg utan om det är så att vi ser att det finns en möjlighet att göra en utdelning för en god prestation under året, så gjorde vi det.

2006 lade Nacka kommun ut Diselverkstadens bibliotek på entreprenad. Personalen tog över och startade en ekonomisk förening där de anställda har haft egna avtal om löner och ersättningar. 2009 ombildades verksamheten till ett aktiebolag och det är ur detta bolag personalen har kunnat plocka ut vinst om sammanlagt 360 000 kr.

Bolaget har också kunnat sätta pengar i periodiseringsfonder, som är ett sätt att minska företagets skattepliktiga resultat och spara pengarna till kommande år.

Margareta Swanelid förklarar den goda ekonomin med att personalen är motiverad och jobbar mycket, till exempel tar man inte in vikarier och så sköter man bokföringen själv. Men kulturpengar brukar det inte vara gott om, fanns det inget i verksamheten som behövde förstärkas? Margareta Swanelid svarar:

- Förra året köpte vi media för närmare miljonen. Och efter att vi har sett att vi har fyllt alla de behov som det här biblioteket har. Då fanns det ett utrymme och vi valde att göra så här.
Du tycker inte att det är problematiskt att offentliga pengar går till vinstutdelning?
- Nej jag tycker inte att det är problematiskt. Om det skulle vara enorma vinster, om man inte investerade någonting och det visade sig i brukarundersökningarna att de inte var nöjda då skulle det självklart vara ett stort problem. Men om man har höga siffror, alla är nöjda med den verksamhet som bedrivs då kan jag inte se att det är. Det överskottet som är, är ju inte speciellt stort och vi skulle kunna ha valt att höja våra löner men det har vi inte gjort.

2010 inledde Nacka kommun en upphandlingsprocess av alla sina bibliotek. Processen var omdebatterad och bland annat den politiska oppositionen protesterade mot bristande insyn. Dieselverkstadens Bibliotek AB vann upphandlingen om ytterligare två bibliotek och driver nu även biblioteken i Älta och Saltsjöbaden (där man nu har avtal om semesterersättningar och dylikt.)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".