Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vinstuttag i bibliotek delar Nackas politiker

Publicerat tisdag 11 juni 2013 kl 13.00
Nackapolitiker om biblioteksvinsterna
(1:44 min)

Tidigare idag har vi rapporterat att de privata biblioteken i Nacka går med vinst. På två år har Dieselverkstadens bibliotek AB, som idag driver tre av Nacka kommuns bibliotek, delat ut 360 000 kronor till sina aktieägare dvs personalen. Verksamheten finansieras med offentliga medel.

Socialdemokraten Anders Selin är andre vice ordförande i kulturnämnden i Nacka kommun. Han var emot privatiseringen av verksamheten och visste inte heller om att företaget tagit ut vinst:

- Det känns inte rimligt, någonting måste det ändå vara skillnad i om man på Dieselverkstaden klarar av att göra samma verksamhet som man gör på ett kommunalt drivet bibliotek och lycka skapa sig en vinst på det och de andra går på knäna. Då måste vi titta på det, dels hur finansieringsmodellerna ser ut och nivåerna på hur vi ersätter biblioteken, säger Anders Selin.

Samtidigt säger Anders Selin att en viss vinst måste företaget få göra för att kunna överleva som bolag. Men att det sedan handlar om vad man gör med den vinsten. Anders Selin tycker att det vore bra om vinsten gick till att utveckla verksamheten genom att till exempel prova något nytt, höja personaltätheten eller förlänga öppettiderna. Annars säger han:

- Då skulle jag nog känna som skattebetalare att jag betalat för mycket i skatt eller fått för lite för det jag betalat i skatt, säger Anders Selin.

Anders Selin kommer ta upp frågan när kulturnämnden har möte idag. Det är den borgerliga majoriteten som drev igenom privatiseringen. Hans Peters är centerpartist och kulturnämndens ordförande och han har inga problem med att Dieselverkstadens Bibliotek AB tar ut vinst.

- Jag har inga problem med det alls. De jobbar jättehårt och har en verksamhet som många Nackabor tycker är väldigt bra. En liten vinst är fullt rimligt att man plockar ut om man är ett personalägt aktiebolag som de är.

Det handlar om 360 000 kr, inte mycket pengar kanske men inom kulturen brukar varje krona vara väldigt åtråvärd. Tycker du fortfarande att det handlar om lite pengar?

- Ja med tanke på att Nackas kulturbudget, det som vi finansierar våra bibliotek med uppgår till 41 miljoner kronor så kan jag tycka att det är en ganska blygsam vinst, säger Hans Peters.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".