Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Melankoliska klockor på Gotland

Publicerat måndag 10 juni 2013 kl 07.00
"Också fåglarna ska ha stort beröm"
(2:49 min)

I helgen uruppfördes en unik klockonsert på Gotland. Totalt spelade över 200 klockor på lördagsförmiddagen i ett stycke som komponerades av Karin Rehnqvist och Claes Holmgren. Konserten sändes direkt i Sveriges Radio och Morris Wikström bänkande sig framför radion för att lyssna.

Jag kommer på mig själv med att fundera över vad fåglarna ska tänka. En solig, molnfri lördagförmiddag börjar alla Gotlands klockor plötsligt ringa. Och runt omkring hela Gotland står frivilliga med sina telefoner och spelar in ljudet av klockklangen.

När alla klockorna till slut slår samtidigt har stycket nått sin kulmen, och då skenar tankarna iväg. För aldrig har väl alla de konnotationer som en kyrkklocka ger kommit så i ljuset. Mina tankar vandrar från en landssorg till ett prinsessbröllop och var det hela slutar har jag nästan själv svårt att reda ut.

Det finns såklart en historia bakom varenda en av Gotlands alla klockor, och ett av projektets mål är mycket riktigt att visa upp mångfalden av klockor - och det gotländska kulturarvet. Men om man inte är förtrogen med sådana historier, vad är det då man hör?

Jo, man hör kyrkklockornas individuella klanger. Det blir som små bekantskaper på ett mingel. Där några röster är tunga och dova och andra mer obestämbara och ibland nästan melankoliska.

Precis som i alla historiskt belastade projekt vore det lätt att fokusera på de riktigt tunga och mytomspunna klockorna, till exempel den över 200 kilo tunga klockan som släpades från Ukraina till Sverige av svenskbyborna på 1920-talet. Men även om det är både mäktigt och suggestivt när alla klockorna slår samtidigt och de tunga klockorna hela tiden maler på i botten, så sker faktiskt det sant dramatiska i stycket inte när klockornas klang växer och blir allt större. Nej det dramatiska sker när de sprödaste, tunnaste klockorna tillåts stiga fram och visa upp sig.

Och äras den som äras bör. Förutom kompositörerna och de uthålliga klockarna ska också fåglarna ha stort beröm, som hela tiden ackompanjerar den stora tanken och det stora ljudet med sina personliga bidrag.

John Cage, den minimalistiske tonsättaren som ifrågasatte invanda föreställningar om vad som egentligen är musik, hade utan tvivel varit lycklig.

Morris Wikström
morris.wikstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".