Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Tiderna i Ungern påminner om kommunisttiden"

Publicerat tisdag 11 juni 2013 kl 07.46
Gunnar Bolin rapporterar från Budapest
(3:35 min)
Scen ur Angels in America på Nationalteatern i Budapest.

Den sista juni går förordnandet ut för en av Ungerns mest kontroversiella kulturchefer, Robert Alföldi på Nationalteatern i Budapest. Under Alföldis ledning har teatern provocerat högerpolitiker. Nu avslutas förordnandet med en uppsättning av Angels in America. Gunnar Bolin rapporterar:

Alföldi är både skådespelare, regissör och teaterchef och i veckan som gick spelades den sista föreställning av Angels in America på Nationalteatern i Budapest, med Robert Alföldi i en av huvudrollerna. Varje föreställning har blivit till en solidaritetshandling med Alföldi och mot den sittande regeringen i Ungern löd ryktet, vår kulturkorrespondent Gunnar Bolin fick en av de hett åtråvärda sista biljetterna...

Är det så ett förväntansfullt sorl låter?

Nej, jag skulle ljuga om jag sa att luften vibrerade av spänning i den hiskeliga nybyggda teaterlokalen vid Donaus strand som är Ungerns nationalteater, men vid kassorna stod det i alla fall klart att biljetterna under Alföldis slutperiod är högvaluta, berättade mitt sällskap kulturhistorikern Eszter Babarczy som översatte vad en dam sagt.

- Ja finns det biljetter till vadsomhelst, närsomhelst under de kvarvarande veckorna som Alföldi är chef frågade damen - och, säger Eszter Babarczy, det ska bli intressant att höra reaktionerna, klappningar är viktigt på teatern i Ungern, det har en lång tradition och om folk ställer sig och klappar då är det verkligen något...

Och - jo då, det klappades i 6 min och 51 sek och alla stod upp på slutet.

Visst var det extra intressant att sitta i dagens Budapest och höra Ray Cohn, ni kanske minns Al Pacino som spelade honom i filmen Angels in America, alltså den cyniske aidssjuke advokaten som hånar rättssystemet och säger att det bara handlar om kontakter och pengar.

Eller att höra alla andra repliker om falskhet och förljugenhet, det må gälla mormoner eller skenheliga medmänniskor och politiker i allmänhet.

Det är inte konstigt att denna uppsättning av Angels in America har blivit en pjäs för motståndare till Fideszregeringen att hitta fullt med samtidskommentarer i.

Efter föreställningen tog mig Eszter Babarcszy back stage Robert Alföldi ger inga intervjuer, sen ett år tillbaka, men den skådespelaren som spelade just Ray Cohn, Janos Kulka fick vi tag på, och han sa:

– Jag säger nu upp mig på tetaern jag går med Robert Alföldi.

Det handlar inte bara om politik, det handlar om att ställa sig frågan: kan du tänka dig att arbeta med någon som har en så annorlunda syn på världen runt omkring oss...som den nye chefen har.

Och Janos Kulka har redan kontrakt med en annan teater, känd och älskad som han är. Han säger vidare att "tiderna nu i Ungern påminner mycket om det sena sjuttiotalet fram till mitten av åttiotalet när vi hade en kommunistregim som inte tålde kritik och som centraliserade makten, det är verkligen lustigt regeringen som hatar kommunisterna skapar ett likadant samhälle".

Och till sist säger Janos Kulka:

– När jag var i en tv-debatt med en av de grövsta nationalisterna inom kulturen Kereniy som är rådgivare till Fideszreregriegn så slutade det med att han bara sa:

– Det är vår tur nu och ni kommer att få lida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".