Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ännu fler sparkade från kultursektorn i Egypten

Publicerat måndag 10 juni 2013 kl 14.14
"Vi kommer att fortsätta tills de stoppar oss"
(2:11 min)

I Egypten fortsätter kulturminister Alaa Abdel-Aziz att avskeda chefer från centrala poster i den egyptiska kultursektorn. Under helgen fick bland andra också chefen för landets motsvarighet till Riksarkivet veta att han har blivit sparkad, men ockupationen av Abdel-Aziz kontor i Kairo fortsätter med krav på hans egen avgång.

Alaa Abdel-Aziz gick hårt ut som ny kulturminister för en månad sedan. Bland annat har han hunnit sparka chefen för operahuset i Kairo, men Abdel-Aziz kan inte komma till jobbet. Det ockuperas nämligen av ett 100-tal kulturarbetare, intellektuella och konstnärer från alla kulturområden som kräver hans avgång.

- Vi väntade oss att det här skulle hända, förr eller senare. Det muslimska brödraskapet försöker ta kontrollen över hela statsapparaten och landet genom att tillsätta sina egna överallt, säger dirigenten och tonsättaren Hisham Gabr som arbetar på operahuset i Kairo.

Muslimska ultraortodoxa i regeringen anser att religionen förbjuder konst.

- De anser bland annat att religionen förbjuder musik och att dans är pornografi. Vi har anledning att känna oss sårade, säger Gabr och fortsätter:

- Alaa Abdel-Aziz är mer radikal än det muslimska brödraskapet självt och hans agenda är att förstöra den egyptiska kulturen, till exempel vårt operahus som förvaltar en 150-årig tradition av klassisk musik.

Beskedet häromveckan att Abdel-Aziz hade sparkat operahusets chef fick husets personal att lägga ner arbetet i ungefär en vecka, men sedan återupptog de det igen.

- Det bästa sättet att tjäna konsten är att utöva den, säger Gabr och fortsätter:

- Vi kommer att fortsätta tills de stoppar oss, men vi inleder varje föreställning med att tillkännage att vi är emot brödraskapet och att vi kräver Abdel-Aziz avgång.

Kravet på Abdel-Aziz avgång understryks samtidigt av ett 100-tal kulturarbetare, intellektuella och konstnärer från alla kulturområden som fortsätter att ockupera hans kontor och förhindra honom från att komma dit, men Gabr tror till exempel inte på ett militärt ingripande.

- Militären är neutraliserad säger han, och regeringen kan inte göra något utan att det kostar en hel del anseende. Var och varannan av dem som ockuperar kontoret är nämligen kända i Egypten. De kanske tänker annorlunda den här gången, säger Hisham Gabr.

Berit Nygren
berit.nygren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".