Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Anna Serner toppar lönelista

Publicerat måndag 10 juni 2013 kl 08.50

Går det att tjäna pengar inom kulturområdet? Jo, om man har en chefsposition. I toppen av lönelistan ligger Svenska filminstitutets vd med 1,5 miljoner i årslön.

TT Spektra har gått igenom årslönerna för omkring 30 chefer för institutioner inom kultur- och nöjesområdet. Gemensamt för majoriteten är att deras löner betalas av stat, kommun och landsting. Spannet är stort - mellan den som har störst inkomst på listan och den som har minst skiljer det mer än en miljon kronor.


Allra mest tjänar Anna Serner, vd för Svenska filminstitutet, SFI, med 125 000 kronor i månaden plus tjänstebil. En hög lön, kan tyckas, men faktum är att Serner fick gå ned i lön jämfört med det hon tjänade som vd för Reklamförbundet.


Vill inte kommentera

Själv vill hon inte kommentera lönen, utan överlåter det åt Göran K Johansson, styrelseordförande för SFI. Han framhåller att chefsposten, som innebär ansvar för omkring 110 medarbetare, är mycket krävande och ser det dessutom som en fördel att Serner visat framfötterna vid förhandlingsbordet.

– I många drev är det som att chefer ska förklara varför han eller hon har lyckats bra i en förhandling medan styrelsen som är den andra förhandlingsparten kommer undan. Men vi vill ha en chef som är duktig på att förhandla. Det är ju det som chefen ska göra i nästa led, mot alla intressenter.

Det är något som helt strider mot Benny Fredrikssons inställning - åtminstone vad gäller den egna lönen. Han ligger trea på vår lista med 115 600 kronor i månaden, men hävdar att han aldrig har förhandlat om storleken på sin lön som vd för Stockholms stadsteater.

– Jag har den inställningen eftersom jag tycker att den lön som har erbjudits mig är väldigt bra. Jag har stor ödmjukhet inför att jag får så mycket i lön för att bedriva det här uppdraget, säger han.


Behåller sin lön

En fråga man kan ställa sig är varför det skiljer så mycket i lön mellan Benny Fredriksson och Kulturhusets chef Eric Sjöström? Fredriksson tjänar i princip dubbelt så mycket som Sjöström, vars årslön 2012 var 720 000 kronor. Lönebilden avspeglar ansvaret, menar Benny Fredriksson.

– Jag är vd för ett bolag och det är man inte när man är kulturhuschef. Men annars vill jag inte kommentera Eric Sjöströms lön.

Tvåa på listan är en person som definitivt inte har haft möjlighet att själv påverka sin lön: kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M). Statsrådens löner - som är exakt lika stora - beslutas av Statsrådsarvodesnämnden, som i lönesättningen tar hänsyn till hur nivån på andra områden har utvecklats under året som gått.


Kulturen inte löneledande

Lena Adelsohn Liljeroths andraplats säger en hel del om området hon är satt att leda politiskt. Det är inte här de stora pengarna finns. Näringslivsminister Annie Lööf med samma årsinkomst på 1,4 miljoner kronor hamnar långt ned på lönelistan om man jämför med de bäst betalda näringslivscheferna. Volvos vd och koncernchef Olof Persson tjänade till exempel 13,2 miljoner kronor förra året.

– Är det pengar du vill tjäna är det inte kultursektorn du ska satsa på. Inte ens de allra högsta cheferna tjänar så förskräckligt mycket pengar, säger Börje Hammarström, avtalsansvarig på chefsorganisationen Ledarna.
Det är något som Birgitta Svendén, vd och konstnärlig ledare för Kungliga operan och femma på vår lönelista med 1,3 miljoner i årslön, kan intyga.

– Vi kommer aldrig att vara löneledande på något plan. Vi kämpar hårt med löner för våra dansare i dag, som borde ligga mycket bättre till än de gör. Så jag klagar inte på min lön. Men när jag träffar vd:ar i näringslivet tittar de lite förundrat på mig när jag talar om att jag har två jobb - jag är ju både vd och konstnärlig chef för Operan.

Sara Ullberg/TT Spektra

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".