Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Stänga oberoende medier borde vara förbjudet"

Publicerat onsdag 12 juni 2013 kl 12.24
Kulturnytts mediereporter Åke Pettersson om nedläggningen
(2:02 min)
ERT:s nyhetsankare Ellie Stai under en sändning i går. Foto: Petros Giannakouris/AP

Den europeiska Radio- och TV unionen EBU riktar nu skarp kritik mot beslutet att stänga Greklands public service-bolag ERT, som fattades genom en överenskommelse mellan regeringsmedlemmar. EBU:s generaldirektör efterlyser en demokratisk diskussion i parlamentet innan ett så stort beslut ska fattas.

Kulturnytts mediereporter Åke Pettersson kommenterar nedläggningen

Visst, public service radion och tv:n har längre varit trängda i flera länder i EU och Europa. Men att alla public service-kanaler skulle kunna stängas över en natt av en demokratiskt vald regering i ett EU-land. Det trodde man ändå aldrig skulle kunna vara möjligt. Men det var det - dessutom i demokratin vagga - Grekland. Det är bara sådant som inträffar vid regelrätta statskupper, tänker man annars.

Motivet sägs vara att spara pengar - hur nu den konservativa regeringen kan göra det när grekiska ERT finansieras genom att grekerna betalar kring 40 kronor i månaden via sina elräkningar.

Regeringen hänvisar också till att ERT inte medgett tillräcklig insyn och slösat med pengar. Det är inte precis vad dom nära 2700 anställda tycker. Flera av dom har demonstrerat i månader för att få ut sina löner.

Den grekiska public service-radion och teven har fungerat som i en del andra länder vid Medelhavet, när nya regeringar kommit till har en del tongivande chefer bytts ut. Men kanaler har ändå varit förhållandevis oberoende och släppt fram röster från alla håll. Något som inte alls gäller de privata kanalerna, som nu är om enda grekerna får förlita sig till. Men det har troligen inte regeringen särskilt mycket emot.

Att stänga oberoende medier i länder i kris - speciellt om det bara handlar om ekonomisk kris - det borde vara förbjudet, som någon redan har uttryckt det.

Även om många före detta östeuropeiska länder genomgått svåra ekonomiska omställningar, har de flesta ändå någon form av oberoende public service-medier. Till och med i Ungern, även om oberoendet där förvisso kan diskuteras.

När Island drabbades hårt ekonomiskt krymptes public service-mediernas kostym. Men ingen ens funderade på att släcka ner sändarna.

Frågan är nu hur Europa och EU kommer att reagera på det som hänt i Grekland? Det borde uppstå ett ramaskri - för det är väl knappast stängning av public service-radion och teven Angela Merkel tänker på när hon kräver hårdare åtstramningar i Grekland?

Åke Pettersson
ake.pettersson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".