Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Blockad hotar föreställningar på SF Bio

Publicerat måndag 17 juni 2013 kl 14.46
Foto. Scanpix.

Teaterförbundet har varslat sina drygt 200 biografanställda medlemmar om en blockad mot SF Bio, som ett resultat av strandade avtalsförhandlingar med branschorganisationen Medieföretagen. Om inget nytt bud kommer, träder blockaden i kraft vid midnatt på söndag. Enligt Teaterförbundet kommer det att påverka bioutbudet.

- Om man nu respekterar blockaden så innebär det, menar jag, att man kommer att få ställa in sista kvällsföreställningen. Man kan inte heller ta in ny personal vid sjukdom eller arbetstoppar. Så om den respekteras så kommer vi absolut att se störningar i biografverksamheten, säger Lars Åström, förhandlingschef på Teaterförbundet.

Enligt Teaterförbundet har de biografanställda inte fått samma löneökningar som motsvarande områden på den övriga arbetsmarknaden. Förhandlingarna om ett nytt avtal mellan Teaterförbundet och branschorganisationen Medieföretagen, där SF är en av medlemmarna, har pågått under våren men strandade i början av juni. Förbundets krav har varit en löneökning på 1700 kronor på tre år, något som Medieföretagen inte gått med på.

- De har inte gått oss tillräckligt långt till mötes. Det kan man konstatera. Vi står för långt ifrån varandra, säger Åström.

Men Medieföretagen är av en annan åsikt. De vill inte kommentera de enskilda buden, men anser att man gett ett rimligt bud, i förhållande till den övriga arbetsmarknaden.

- Vi har erbjudit Teaterförbundet det som övrig arbetsmarknad har fått, det vill säga 6,8 procent. Det är det som kallas för märket på arbetsmarknaden. Och det har Teaterförbundet avvisat, säger Louise Bjarnestam, förhandlare på Medieföretagen.

Blockaden är bara riktad mot SF Bio, då Teaterförbundet anser att det är de som är störst och därför styr förhandlingarna. Men att man kommer att behöva ställa in föreställningar, till följd av blockaden, det tvivlar SF Bio på.

- Eftersom vi har planerat schemat för en viss typ av brist under sommaren, så tror vi inte att det kommer att påverka biograferna i någon utsträckning. Så vi kommer att ha öppet som vanligt och visa film som vanligt, säger Thomas Runfors, informationsansvarig på SF Bio.

Så det kommer inte bli någon större skillnad, tänker du?

- Nej, det tror jag inte att det kommer att bli. Jag tror inte att man kommer märka så mycket av den.

Elina Perdahl
elina.perdahl@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".