Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommersiell radio gläds men efterfrågar pengar

Publicerat torsdag 20 juni 2013 kl 07.46
"Var ska vi få pengar till digitalradionätet ifrån?"
(2:15 min)

Svensk radio ska sändas helt digitalt från år 2022, om regeringen får som den vill. Som vi rapporterade igår vill regeringen att det analoga FM-bandet ska släckas ner helt om drygt åtta år, och det är ett besked som den kommersiella privatradion har gått och väntat på.

Det är bland annat därför som Sveriges idag enda kommersiella pratradiokanal Radio 1 har startats.

- Jag tycker att det är bra att de digitala sändningarna kommer igång. Det har alla ett intresse av, säger Robert Aschberg som är programledare Radio 1, som sänds lokalt över Storstockholmsområdet.

FM-bandet är fullt och tillstånden för att sända i det kostar stationerna mycket pengar. Sändningstillståndet för Radio 1 till exempel kostar ägaren MTG Radio nästan 4 miljoner kr om året. Det är ungefär en tredjedel av kanalens omsättning, och det är en kostnad som försvinner med digitalradion, säger MTG Radios chef Christer Modig:

- Med digitalradion får vi lika bra täckning som Sveriges Radio får och vi slipper betala koncessionsavgiften, men däremot måste vi betala själva uppbyggnaden av det digitala nätet själva och själva utsändningskonstnaderna.

Myndigheten för radio och tv har fått in 25 ansökningar om tillstånd för att sända digitalradio. 11 av dessa kommer från MTG Radio som sänder RIX FM bland annat, och 8 av dem från det andra stora kommersiella radionätverket SBS Radio som bland annat sänder Mix Megapol och NRJ.

Tillstånden kan komma att delas ut i höst, men något digitalt nät att sända radio i finns alltså fortfarande inte och både SBS Radio och MTG Radio tycker att regeringen har glömt dem när det gäller hur uppbyggnaden ska finansieras. Sveriges Radio ska få låna till en del.

- Men man har fortfarande glömt den kommersiella radion och deras ekonomiska förutsättningar att bygga ut det här, men vi har i alla fall en start och en tidsperiod inom vilket det här ska vara gjort, och det är ju det som är positivt, säger Christer Modig.

MTG Radio har startat Radio 1 som ett komplement till alla musikradiokanaler för att kunna rulla ut pratradiokanalen nationellt när digitalradion kommer, och Robert Aschberg tror att kanalen har en lysande framtid:

- Det visar en rad internationella exempel. Alltså alla de här musikkanalerna i all ära, men många människor tröttnar på att få de här ljudmattorna bara och vill ha något som är litet mer hårdtuggat så att säga, säger han.

Berit Nygren
berit.nygren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".