Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Strejk hotar sommarbion på SF

Publicerat tisdag 25 juni 2013 kl 09.04
"Gällande lönerna är det katastrofalt"
(2:13 min)
Teaterförbundet har varslat personal i Stockholm och Göteborg. Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio.

Om en vecka kan Teaterförbundets blockad mot SF Bio utökas till en regelrätt strejk både i Göteborg och Stockholm. Och då är det inte säkert att biograferna kommer kunna hålla öppet över huvud taget, enligt Teaterförbundets avtalschef Lars Åström.

- Då blir det total arbetsnedläggelse och det innebär troligen att man kommer att få stänga många biografer, säger Lars Åström, avtalschef på Teaterförbundet.

Att sommarbion kan vara i fara beror, som Kulturnytt berättat tidigare, på att avtalsförhandlingarna mellan Teaterförbundet och arbetsgivarorganisationen Medieföretagen strandade i början av juni. De biografanställda har för låga löner jämfört med liknande grupper på arbetsmarknaden, tycker Teaterförbundet, medan Medieföretagen anser sig ha erbjudit en rimlig löneökning under förhandlingarna.

Och nu hoppas Teaterförbundet att strejkvarslet ska fungera som gnistan som sätter igång förhandlingarna igen.

- Vi vill ju komma tillbaka till förhandlingsbordet och inleda en seriös förhandling som syftar till att de här grupperna ska få en likvärdig löneökning som övriga på arbetsmarknaden. Och där har vi inte varit tyvärr. Vi har inte kommit dit med motparten, säger Lars Åström.

En av de biografer som den eventuella strejken kommer att påverka är Heron City i södra Stockholm. Där har Majid Ack jobbat deltid i drygt fem år.

- Nu jämför jag mig med andra som jobbar här heltid, som verkligen lever för det här, och har familj, barn och hyra att ta hand om, då är det katastrofalt. Jag vet inte hur de kan överleva på den lönen helt enkelt, säger Majid Ack.

Lägsta timlönen på SF Bio ligger drygt 20 kronor lägre än lägsta timlönen inom handels, beräknat på att man är 18 år fyllda och inte har någon tidigare erfarenhet av branschen. Men på SF tar det lång tid att ta sig vidare från den lägsta lönen, berättar Majid Ack, och många av hans kollegor har en tydlig strategi för att få ekonomin att gå runt trots de låga lönerna.

- Alltså de flesta, inklusive mig, brukar jobba över. Man tar fler pass, tar extra pass. Jag vet många som jobbar heltid här, de jobbar alltid övertid och extra. Alltid.

- Det är ingen som känner sig jättevärderad på det här stället, så vitt jag vet. Många jobbar här för att de trivs och har vänner på arbetsplatsen. Men annars, gällande lönerna, så är det katastrofalt, säger Majid Ack.

Kulturnytt har varit i kontakt med SF Bio och Medieföretagen som inte vill kommentera konflikten medan den pågår.

Elina Perdahl
elina.perdahl@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".