Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Tillbaks till ritbordet Lasse".

Publicerat torsdag 27 juni 2013 kl 07.00
Lars Hermansson om Lars Hillersberg-utställningen på Kulturhuset
(2:53 min)
1 av 2
"Fredspris -73" av Lars Hillersberg. Foto: Claus Gertsen /SCANPIX
2 av 2
"Fredspris -73" av Lars Hillersberg (beskuren). Foto: Claus Gertsen /SCANPIX

Snart tio år efter upphovsmannens död fortsätter Lars Hillersbergs bilder att provocera, i alla fall de som kan sägas ha ett antisemitiskt innehåll. Men på den stora retrospektiven över Hillersbergs konstnärsskap som visas på Kulturhuset i Stockholm just nu har dessa bilder inte inkluderats. Eftersom de kan "verka stötande", som det står på en skylt på väggen. Något som idéhistorikern Henrik Bachner beklagade i en debattartikel i DN häromdagen, en artikel där han också anklagar ett antal recensenter för att ta alltför lätt på Hillersbergs antisemitism, vilket fick vår recensent Lars Hermansson att besöka utställningen och - studera näsor.

Ja, och de är verkligen av alla de slag, små prickar, eleganta streck, svullna jätteknölar, uppåtpekande prinskorvar, phalliska drasuter - av många hundra näsor hittar jag bara tre som ser misstänkt antisemitiska ut, och de sitter också mycket riktigt på tre personer av semitiskt ursprung: Leo Trotski, Yassir Arafat och Usama bin Ladin.

Även araber är ju som bekant ett semitiskt folkslag. Men just dessa näsor går inte att kalla antisemitiska i den urgamla nidbildtradition som nazisterna gjorde till sin, bland annat i tidningen Der Stürmer, övriga attribut saknas nämligen, pengapåsen, det liderliga draget runt munnen, den lömska blicken. Att Hillersberg lärde sig rita judar av nazisterna, som någon skrev i en recension av utställningen råder det knappast något tvivel om när man tittar på några av de bilder som exkluderats från utställningen men som tryckts i katalogen. Till exempel karikatyren av Henry Kissinger klädd som bankir med kråsnål och feta läppar och bildtexten:

"Jak fixa fred zwischen Israel och dem jefla araber. Ja få 100 procent av det fredspris ja?"

Men är teckningen i sig antisemitisk? Ja absolut, även om dess huvudsakliga syfte förstås är att driva med beslutet av ge Nobels fredspris till utrikesministern för ett land som mördade vietnameser en mass och som just var i färd med att administrera militärkuppen i Chile. Att framställa Kissinger som judisk bankir skjuter vid sidan av målet. Men det är just detta plumpa "vid sidan av målet" som är själva driften, det satiriska i bilden om man så vill, och den bygger helt på fördomen om judars girighet.

Jag tycker precis som Henrik Bachner och flera andra debattörer att det synd att den här bilden inte finns med på utställningen. Den är en del av Hillersbergs produktion, och säger en hel del om den tid han verkade i. Och hans sätt att jobba, där fördomar, schabloner, grova överdrifter, används för klä av makten och ställa sig på den lilla människans sida. Men när den lilla människan, eller några av dem, känner sig utsatta och förföljda av den här sortens bilder, ja då har ju syftet i alla fall delvis förfelats. Jag menar inte att dessa människor nödvändigtvis har tolkningsprivilegiet, men naturligtvis inte heller att de inte ska lyssnas till. Men att föregripa deras reaktion genom att giftskåpsstämpla bilderna är ändå ett uttryck för en överkänslighet som riskerar att göra oss historielös. Fast hade jag varit Hillersbergs redaktör på tidningen Puss där Kissingerkarikatyren ursprungligen publicerades hade jag nog ändå sagt, "tillbaks till ritbordet Lasse".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".