Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Helsingborg rasar i kulturranking

Publicerat fredag 28 juni 2013 kl 07.46
Hör inslaget om Helsingborgs ras i kulturindex
(2:17 min)

Från att ha rankats som Sveriges sjunde bästa stad i Fastighetsägarnas kulturindex har nu Helsingborg rasat med femton placeringar. Det visar organisationens nya kulturindex där man rankar de 34 största städerna i Sverige utifrån medborgarnas kulturvanor.

Bäst att bo i om man tycker om att konsumera kultur är istället Lund, följt av Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala. Gunnar Bergdahl är kulturchef på Helsingborgs dagblad. Han är inte förvånad över Helsingborgs nya position i rankningen:

- Tyvärr får man säga att Helsingborg har förvandlats från en av Sveriges absolut bästa, i täten för svenskt kulturliv med sina fina institutioner men under en period som startade 2006 och framåt så har man besparingsmässigt tryckt ner dem och att det får effekter i vad människor konsumerar är ju självklart, säger Gunnar Bergdahl.

Undersökningen visar att i Helsingborg har andelen teaterbesökare minskat liksom bokläsandet. Också andelen bio- och biblioteksbesök har gått ner. Andelen som går på konserter har förvisso ökat något men det sammantagna resultatet blir ändå en klar nedgång i medborgarnas kulturvanor.

Det är Fastighetsägarna som tillsammans med SOM-institutet har undersökt en rad faktorer som påverkar hur attraktiv en stad är att bo i utifrån ett kulturperspektiv. Utifrån det har man sett ett tydligt samband mellan kulturvanor och ökad tillväxt. Hur ser då Helsingborgs kommun på stadens ras i Fastighetsägarnas kulturindex? Katarina Kristiansson är tf kulturchef.

- Det jag reagerar över är att jag inte riktigt känner igen mig i materialet, framför allt när det gäller biblioteken och teaterbesöken. När vi tittar på vår egen statistik när det gäller besök och utlåning har det varit ganska jämnt under den här tidsperioden, kanske nån dip men totalt sätt ganska jämnt, säger Katarina Kristiansson.

Helsingborgs dagblads kulturchef Gunnar Bergdahl säger å sin sida att förutom besparingar så har politikerna omorganiserat och inte respekterat principen om armlängds avstånd och att det påverkat kvaliteten vilket syns nu i kulturvanorna. Hur ser Katarina Kristiansson på det?

- Omorganisering i sig betyder ju inte annat än att kvaliteten förändras skulle jag säga men jag kan dela uppfattningen i att när det blir mycket negativ publicitet kring kulturområdet så kanske det påverkar kulturvanorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".